"Відкрита ніч шанувальників кіно"

Микола ПЕТРУШЕНКО
27 червня 2014

Найоб’єктивнішу оцінку здатні давати дійству не його організатори, а ті, для кого його влаштовують. Так от, відомий банкір, голова правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук однієї ночі став прихильником вітчизняного кіно.

— На попередньому фестивалі «Відкрита ніч», — розповідає він, — я відчув романтичну магічність зустрічі з митцями, зруйнував для себе твердження про брак українського кінопродукту. У нас є що купувати і продавати. Але продукції кіномитців треба «прилаштувати ноги», щоб вона поширювалась світом.

Це і є однією з особливостей фестивалю «Відкрита ніч», який проводитиметься в ніч з 28 на 29 червня на столичній набережній Дніпра та ще на 23 майданчиках в Україні і за кордоном.

— У конкурсі візьме участь понад 50 фільмів, — каже президент фестивалю Михайло Іллєнко. — Роботи представлять професіонали і студенти. Окремо проводитиметься конкурс телевізійних робіт. Цим самим хочемо поглибити контакт між кінематографістами і телевізійниками. Співпрацюємо з медіа-групою «1+1», щоб розширити аудиторію фестивалю.

Крім конкурсних, будуть представлені й позаконкурсні роботи. Ті й ті тривалістю не більше двадцяти хвилин.

За словами Михайла Іллєнка, він уже відкрив кілька шедеврів серед заявлених робіт.

— «Відкрита ніч», — додав голова ради меценатів фестивалю Андрій Різоль, — робить селекцію українського кіно. Тут молоді таланти мають потужний стартовий майданчик. А тому заохочуватимуть не лише за зроблене. Студентська робота, яка переможе, матиме технічний грант на наступний фільм.

Організатори фестивалю зазначили, що політика знаходить і митців. Так, на фестиваль надійшло кілька фільмів, які брали участь в російських фестивалях, організатори яких підписали лист на підтримку Путіна щодо анексії Криму. Але в нас демонструватимуть тільки один, який надіслали на російський фестиваль без згоди режисера.

І знову повернімось до банкіра. Його так приємно вразило почуте й побачене на попередньому фестивалі, що він став головним спонсором «Відкритої ночі». Але не без вигоди для себе. Підтримуючи гуманітарні програми, зазначив Володимир Лавренчук, ми зміцнюємо довіру до банку. Справді, вночі творяться дива. Таких, що об’єднують, нам треба побільше. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua