Щоб Україна стала інвестиційним хабом, кожна громада має стати local investment hub. Про це під час X Національного експертного форуму-NEF2018 в Одесі заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. «Найголовніше і найцінніше в нашій країні — не земля і дороги, а освічені та працелюбні українці, які готові приносити прибутки своїй державі, залучати інвестора й розвивати громади», — наголосив Геннадій Зубко.

Завдяки реформі з децентралізації за чотири роки сформовано 838 ОТГ, де понад 8 мільйонів громадян. «За перспективними планами — 1206 об’єднаних громад. Остаточна кількість може бути на рівні 1300—1400 ОТГ. І це не кінцева наша зупинка. Нам дуже важливо, щоб ці громади ставали потужними, об’єднували ресурс і рухались уперед. Маємо забезпечити для всіх українців — у кожному місті, у кожній громаді — гідний рівень життя, якість медицини і освіти, безпечне й комфортне середовище. Наша головна мета — розвиток людського потенціалу, зростання індексу регіонального людського розвитку», — підкреслив Геннадій Зубко.

На рівні держави вже є стратегія досягнення визначених цілей. Це не один документ, а кілька за різними напрямами, які корелюються у цілях та ключових показниках, яких слід досягти.

«Крім розроблених стратегій, визначених цілей і завдань, кожна громада має арсенал інструментів, якими слід розумно скористатись і стати інвестиційними хабами. Це бюджети, які зростають, державна підтримка понад 40 мільярдів гривень, Фонд енергоефективності, впровадження smart-спеціалізації регіонів, підтримка МФО тощо. І щоб скористатися розумно всіма цими інструментами, необхідні постійне навчання й адаптування до змін, упровадження проектного менеджменту на рівні управління», — цитує слова урядовця його прес-служба.

Слід ставити амбітні завдання щодо залучення інвестицій. Тут планка зі щорічного залучення інвестицій не 10 мільярдів доларів, а в перспективі на наступні п’ять років — трильйон доларів. І це цілком можливо, адже наша країна має для цього достатньо ресурсів і можливостей.

Перший позитивний чинник — відкритість, яку демонструє уряд, щомісяця зустрічаючись із бізнес-асоціаціями — ЄБА, УСПП тощо. Працює система ProZorro, яка вибудувала чітку систему держзакупівель, упроваджено ефективне відшкодування ПДВ.

Другий чинник — прозорість, починаючи з органів місцевого самоврядування і наповнення податкової бази. І кожен міський голова або голова громади розумітиме, яке підприємство, що працює на його території, скільки сплачує ПДФО, акцизного податку, податку на прибуток. І це буде прозорою й зрозумілою системою і для бізнесу, і майбутнього інвестора.

Третій чинник — конкурентне середовище. Тут Україні необхідно провести приватизацію й нарешті звільнитися від непрофільних і неефективних активів.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»