"Видобуток газу: дозвіл в обмін на соціалку"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
25 березня 2015

Територіальні громади Полтавщини жорсткіше вимагають від видобувників вуглеводнів виконання соціальних угод.

 Так, на позачерговій сесії Полтавської облради виникла дискусія, коли дійшло до погодження спеціальних дозволів для ПАТ «Укргазвидобування» на видобуток газу на родовищах Чутівського та Карлівського районів. Ці родовища вже розвідані, їх використовують не один рік, зокрема Ланнівське. Проте народні обранці відмовлялися давати дозвіл на роботу державному підприємству, оскільки воно не виконувало своїх соціальних зобов’язань. Вони пішли на поступки тільки після втручання голови облдержадміністрації Валерія Головка.

— Якщо ми не підтримаємо держпідприємство, яке видобуває газ в області, то доведеться за валюту купувати дорогий російський. А відомо, на що саме сусідня держава витрачає ці кошти, — зазначив Валерій Головко. І констатував, що справді у 2013—2014 роках Укргазвидобування не виконувало своїх соціальних зобов’язань. Проте йому вдалося домовитися з керівництвом підприємства і підписати угоду про спрямування 6 мільйонів гривень на соціальний розвиток регіону. Ці кошти витрачатимуть на потреби конкретних спільнот лише після громадських слухань на рівні сільських, селищних і районних рад. А всі об’єкти, на які витрачатимуть гроші, оприлюднять. Завдяки цим асигнуванням придбають квартири для учасників АТО. Якщо коштів на соціальний розвиток область не отримає, угоду буде розірвано.

А голова облради Петро Ворона зауважив, якщо депутати не дадуть дозволів, то власними руками знищать держпідприємство.

  З другої спроби депутати дали дозвіл на роботу і ТОВ «Українська бурова компанія», що видобуває газ і конденсат у Гадяцькому районі. Депутати не дуже зважали на аргументи голови профільної комісії Олександра Залужного, який намагався їх переконати в тому, що видобуток уже триває, і якщо не дати дозволу, то роботу компанії припинять, а область щодня недоотримуватиме 15 тисяч кубометрів газу.

— Торік нафтогазовидобувні підприємства, які працюють у Гадяцькому районі, заплатили понад 840 мільйонів гривень рентної плати. І тільки одне з них — «Українська бурова компанія» — сплачує гроші за соціальною угодою, — повідомив голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко. — Компанія сплатила 14 мільйонів гривень ренти. Півтора відсотка цієї суми витратили на соціальний розвиток регіону. Також компанія завжди надає пально-мастильні матеріали взимку для розчищення автошляхів.

Отож ці товариства отримали дозволи на роботу. Та в області видобувають вуглеводні й інші підприємства, чимало з яких не виконують укладені з територіальними громадами соціальні угоди. Депутати показали керівникам і власникам, чим для їхнього бізнесу може обернутися невиконання взятих на себе зобов’язань. Тепер люди вже не хочуть миритися з тим, що їх постійно обдурюють. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua