"Відомчі дачі підуть «з молотка»"

7 березня 2014

Для стабілізації економічної ситуації в країні та раціонального використання державних коштів Кабінет Міністрів на останньому засіданні схвалив рішення про заощадження державних коштів та недопущення втрат бюджету. Про це під час урядового брифінгу повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак.

Так, усім міністерствам і відомствам доручено провести інвентаризацію державних резиденцій, державних дач, будинків відпочинку, оздоровчих закладів, що перебувають на балансі органів державної влади та інших державних органів, підприємств, установ та організацій, утворених у встановленому порядку органами державної влади, та в двомісячний термін передати їх Фонду державного майна для реалізації в установленому порядку.

Також забороняється придбання автотранспорту, меблів, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки та проведення ремонтів. Серед іншого заборонено придбання форменого одягу, здійснення витрат на обслуговування мобільних телефонів, оплату чартерних рейсів тощо.

Для обслуговування бюджетних установ не може використовуватися більше одного легкового автомобіля, якщо інше не передбачено законом. Легкові автомобілі, що перебувають на балансі установ, вивільняються та підлягають у визначеному законодавством порядку реалізації.

Без дозволу Кабінету Міністрів забороняється утворення нових бюджетних установ, збільшення чисельності працівників, заповнення вакантних посад, видача грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків тощо. Олександр Шлапак повідомив, що, за підрахунками, відповідна постанова допоможе заощадити півтора мільярда гривень бюджетних коштів. Крім того, міністр фінансів додав, що найближчим часом буде погоджено та ухвалено рішення про скорочення штатної чисельності працівників центральних органів влади.

Уряд також переглянув перелік державних програм, що протягом останнього року не фінансувалися, та достроково припинив виконання 15 з них. Разом із цим проведено детальну ревізію 82 рішень попереднього уряду, якими запроваджувалися проекти, що вимагали істотних фінансових ресурсів. Олександр Шлапак зазначив, що, за попередніми підрахунками, загальна вартість ресурсу, який мав би виділятися на реалізацію цих проектів, — 48 мільярдів гривень.

Олександр Шлапак також поінформував про ухвалене рішення щодо заходів зі збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх виконання. Так, з метою упередження ризиків розбалансування місцевих бюджетів та створення умов для своєчасної виплати заробітної плати, стипендій, пенсій та інших соціальних виплат, а також економічного і раціонального використання бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни, доручено протягом місяця Раді міністрів АР Крим, місцевим державним адміністраціям розробити й затвердити комплекс конкретних заходів щодо наповнення місцевих бюджетів, вишукування додаткових джерел надходжень до бюджету, зокрема за рахунок детінізації економіки (не менше 2% доходів загального фонду) та дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів і посилення фінансово-бюджетної дисципліни (не менше 1% видатків на галузі бюджетної сфери), повідомляє прес-служба Мінфіну.

Також доручено ініціювати перед відповідними місцевими радами розгляд питання з доцільності надання пільг зі сплати податків та зборів.

Міністр фінансів зазначив, що розпорядженням уряду рекомендовано місцевим органам влади, а Державній казначейській службі доручено взяти під контроль управління фінансами місцевих бюджетів. Відтак кошти місцевих бюджетів буде спрямовано на виплату заробітної плати та спожиті енергоносії. Урядовець підкреслив, що лише у разі відсутності простроченої заборгованості з оплати праці працівників бюджетних установ та розрахунків за спожиті енергоносії можна буде говорити про фінансування інших видатків.

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua