"На місця повернуть узурповані відомствами повноваження"

Вікторія КОВАЛЬОВА
5 квiтня 2014

Найближчим часом уряд планує подати у Верховну Раду законопроект (схвалений ним як першочерговий) щодо децентралізації роботи Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) і передачі всіх  повноважень, пов’язаних з початком будівництва і його прийняттям в експлуатацію, від міністерств і відомств на рівень громад (навіть у селах). Про це журналістам у Києві повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр Мінрегіону Володимир Гройсман.

За його словами, останніми роками влада була дуже централізована й узурпувала всі повноваження на місцевому рівні органів місцевого самоврядування (ОМС) — влади громад. 

Окрім цього, 5 квітня уряд планує ухвалити рішення про відкриття генеральних планів (воно вже підготовлене), що дасть змогу інформувати громадськість про те, як їхню територію використовуватимуть. «Це важливий крок щодо виведення з тіні земельних ресурсів, які належать громадам. Ми спільно з Міністерством юстиції працюємо над тим, щоб передати всі повноваження щодо надання адміністративних послуг від органів державної влади до ОМС. У нас є лише одна умова — це має відбуватися в доступних центрах, тоді зможемо передавати питання ДАБІ, міграційної служби паспортів, реєстраційної служби майна (те, що було забрано у територіальних громад)», — підкреслив Володимир Гройсман. При цьому держава визначить дуже жорсткий контроль за якістю надання цих послуг.

Нагадаємо, що Кабмін 1 квітня схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування. Модель реформованої системи органів публічної влади на місцях передбачає, що до рівня регіону входитимуть 27 регіонів —  24 області, АРК Крим, Київ і Севастополь, рівень району матимуть понад 100 районів,  рівень громад — понад 1500 громад. Нині система органів публічної влади на місцях складається з трьох рівнів: до рівня регіонів входять 24 області, АР Крим, місто Київ, місто Севастополь, до рівня районів — 490 районів,  рівня територіальних громад — 458 міських рад, 783 селищних, 10 279 сільських рад.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua