"Відправляти дітей на оздоровлення до окупованого Криму ризиковано"

7 червня 2014

Увага всієї країни прикута до подій на сході, щодня з’являються нові цифри: збільшується кількість загиблих, поранених. У таких умовах на другий план відходять інші, досить важливі питання, зокрема проблема захисту прав дітей під час збройних конфліктів. А тим часом деякі батьки, щоб убезпечити власне чадо, відправляють їх на відпочинок до окупованого Криму. Наскільки безпечне таке оздоровлення, розповідають фахівці.

Законодавство потребує вдосконалення

На тлі подій, що відбуваються в Луганській і Донецькій областях, проблеми дітей раптово стали другорядними. Хоч неповнолітні страждають від воєнних конфліктів чи не найбільше. Адже моральні травми часто вилікувати важче, ніж фізичні. До того ж дитина в Україні майже не захищена законом від жахіть війни, бо законодавство фактично не передбачає таких ситуацій і не визначає конкретного алгоритму дій, щоб уникнути порушення дитячих прав.

Цій темі присвячені 38—39 статті Конвенції ООН про права дитини. Проте цього недостатньо, щоб захистити неповнолітнього в умовах збройного конфлікту. Про це заявляє колишній Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. У зв’язку з цим він пропонує уряду визначити права дитини — жертви збройних конфліктів, дитини, що перебувають у полі війни, а також рівень соціальної допомоги, яка має бути надана таким громадянам та їхнім родинам.

Також варто звернути увагу на інформування українських громадян з приводу того, як діяти в умовах збройного конфлікту і захистити своїх дітей. Крім того, потрібно створити алгоритм дій для соціальних працівників, учителів та інших, хто спілкується із дітьми — жертвами бойових дій, щоб чітко з’ясувати, що робити в тих чи інших умовах. Важливий пункт — визначення кримінальної відповідальності громадян, які вербують або використовують дітей у збройних сутичках.

— Масштаби порушення прав дитини в Україні безпрецедентні, — наголошує Юрій Павленко. — Нині в Луганській області від воєнних дій потерпають 334 тисячі дітей, у Донецькій — 662 тисячі. Щоб змінити цю статистику та уникнути загрози життю і здоров’ю, потрібно відправляти діток на оздоровлення до інших українських областей. Проблема полягає лише у фінансуванні. Путівка коштує від 3,5 тисячі гривень. На жаль, не кожна українська сім’я може її придбати. Держава теж поки що не забезпечує 100% фінансування оздоровлення українських дітей. Щоправда, Донецька область цього року змогла за власний кошт вивезти на оздоровлення 500 дітей.

Шахраї не сплять

Експерти наголошують, що, відправляючи дитину на оздоровлення до окупованого Криму, батьки виводять її за межі вітчизняного правового поля. Адже на цій території немає жодної української інституції, яка могла б захистити права дітей. Однак перевезти туди дитину нині не складніше, ніж у будь-яку іншу область країни. Для цього потрібно лише пред’явити свідоцтво про народження, яке не містить навіть фотографії.

На думку Юрія Павленка, потрібно обов’язково контролювати ввезення та вивезення наших дітей до Криму та РФ, щоб уникнути загрози їхньому життю, безпеці, свободі й здоров’ю. Тобто потрібно обмежити можливість вільного перевезення неповнолітніх на територію півострова, зокрема щоб завжди можна було максимально забезпечити захист прав дітей, особливо в умовах збройного конфлікту. А це можна зробити лише тоді, коли дитина перебуває в межах правового поля України.

Через події на буремному сході логічна поява величезної кількості організацій, які займаються підтримкою дітей Луганщини та Донеччини. Проте деякі з них розраховані лише на виманювання грошей під прикриттям допомоги дітям. Такі утворення керівник управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з прав дитини Людмила Волинець називає псевдоволонтерами та гуманітарними мародерами. Адже здебільшого не варто довіряти поширеним останнім часом «волонтерським» повідомленням, які розповідають про голодних українських дітей, жахливі умови проживання і просять перевести кошти на певний банківський рахунок. Людмила Волинець застерігає: наявність банківського рахунку в повідомленні — майже 100% гарантія того, що це фейк і звичайне шахрайство. Якщо є бажання допомогти дитячим установам, краще зв’язатися з керівником організації та передати кошти чи будь-що, чого потребують дітлахи, особисто.

Проте поки що непокоїтися за долю дитячих закладів на сході не варто. Юрій Павленко стверджує, що абсолютно всі вони забезпечені 2-тижневим запасом їжі (щоправда, є перебої з молочними продуктами, тому їх заміняють згущеним молоком). Ті ж установи, що переїхали до Києва, мають 100% забезпечення всім необхідним. 

Сабіна ГРИГОРИШИНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua