"Військові перековують мечі на рала"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
19 липня 2013

ПЕРЕПІДГОТОВКА. Програма НАТО — Україна з перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців реалізовується у нашій країні ось уже 14 років. 

Її мета — забезпечення професійного навчання: перепідготовки, підвищення кваліфікації та сприяння у працевлаштуванні вчорашнім військовим або включеним до планів звільнення з армії. На курсах з перепідготовки таких навчають основ спеціальностей, які користуються найбільшим попитом. Наприклад, навичок маркетингу на ринку товарів і послуг, менеджменту та логістики тощо. Надають відставникам можливість здобути знання іноземних мов.

Полтава також охоплена цією програмою. Нещодавно в Полтавському університеті економіки і торгівлі вручили свідоцтва про закінчення відповідних курсів двом десяткам учорашніх офіцерів. Були поміж них і такі, хто ще служить, але вже готується до цивільного життя, бо загроза скорочення нині нависла над багатьма військовими.

— За час, відколи програма почала діяти, в Україні адаптовано до цивільного життя понад 5,5 тисячі колишніх військовослужбовців Збройних сил. Вони здобули знання за цивільними спеціальностями, на які у суспільстві завжди є попит. НАТО і надалі безплатно перенавчатиме українських офіцерів, які цього захочуть, — повідомив менеджер програми Крістофер Штауд. За його словами, програма НАТО впроваджується на базі Міжнародного інституту бізнес-освіти Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана.

Про ефективність такого перенавчання свідчить те, що 70 відсотків їх випускників знаходять роботу протягом шести місяців після закінчення навчання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua