"Виконавців багато. Потрібні лідери"

Вадим ПРОЦИШИН
4 червня 2013

ПОТЕНЦІАЛ

Відбувся черговий етап добору до Президентського кадрового резерву

Ще торік глава держави ініціював створення Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації». Вимоги до претендентів такі: вільне володіння державною мовою та однією з мов Європейського Союзу; повна вища освіта; стаж роботи не менш як 10 років. Відбір відбувається за шістьма напрямами: фінансово-економічна та соціально-гуманітарна сфери; інвестиції та інновації, паливно-енергетичний комплекс, сільське та житлово-комунальне господарство.

Тобто у разі появи вакансії на посаду керівника певного відділу райдержадміністрації, директора департаменту одного з міністерств чи заступника міністра глава держави має резерв із перевірених висококласних фахівців, гідних відповідної посади.     

Фактично Президент дає змогу розвиватися молодим енергійним людям, генерувати їхню думку й енергію в розвиток держави. У кадровому резерві особа перебуває 5 років і весь час навчається та вдосконалює свої навички не лише у провідних вітчизняних закладах, а й відомих закордонних центрах. 

Для справжніх фахівців студентські роки не закінчуються. Проте щоб бути зарахованим до кадрового резерву, потрібно скласти іспити. Саме черговий добір до резерву й відбувся днями, а кореспондент «УК» мав змогу побувати у Київському міському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, на базі якого оцінювання проходили 38 конкурсантів.

Атмосфера у центрі справді нагадувала корпус університету, де за кілька хвилин розпочнеться екзамен чи захист дипломних: усі «студенти» були зосереджені й трохи нервувалися, адже попереду чотири, так би мовити, іспити: тестування на предмет володіння загальними і спеціальними знаннями, необхідними вміннями та навичками; анкетування з визначення морально-психологічних і ділових якостей; тестування з іноземної мови; інтерв’ю для оцінювання тез публічного виступу.

«УК» запитав в однієї з «абітурієнток», що спонукало взяти участь конкурсі на добір у Президентський кадровий резерв і які враження після першого іспиту.

— Це престижно, можливість вплинути на розвиток держави загалом, відкрити свій потенціал. Тестування технічно організовано на дуже високому рівні, а запитання складні: за десятибальною шкалою для мене особисто десь на сімку. Однак вважаю, що впоралася із завданнями досить непогано.

Така налаштованість виявилася небезпідставною, адже перші результати засвідчили високий рівень згань конкурсантів: із 40 можливих претенденти в середньому набрали по 38—39 балів.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua