"Вільнюський саміт має стати спільним успіхом"

Оксана ГОЛОВКО
19 вересня 2013

Першими урядове рішення прокоментували міністр закордонних справ «Леонід Кожара та голова представництва ЄС  в Україні Ян Томбінські. Схваливши проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом,  уряд  фактично закінчив процедурний  процес. Однак  асоціація — це ще й політичний  процес, і сторони ще не дійшли до того моменту, щоб сказати: всі політичні умови виконано. Однак на це ще є трохи часу, зауважив зокрема  Ян Томбінські, який був присутній на засіданні Кабміну і не приховував задоволення від побаченого:  «Це дуже важливий і рішучий крок українського уряду».

Відповідаючи на запитання, які політичні перешкоди для підписання угоди наприкінці листопада ще залишилися, Ян Томбінські нагадав про умову реформи судової системи в Україні, зміни до виборчого законодавства, боротьбу з корупцією та покращення бізнес-клімату, а також згадав про проблему Юлії Тимошенко. Водночас відмовився коментувати звернення групи європарламентаріїв, які закликали не пов’язувати долю  країни з  долею однієї особи.

Щодо якості законопроектів, які має ухвалити Верховна Рада  до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, то її  відстежує Венеціанська комісія, і є надія, що суть не буде вихолощена.

За словами голови представництва ЄС,  урядовці запитували у нього про   захист вітчизняних товаровиробників  у разі  підписання угоди про вільну торгівлю, а він не втомлювався нагадувати, що через європейські ринки  можна вийти й на інші. Приміром Євросоюз веде перемовини про підписання угоди про вільну торгівлю зі США.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості  зриву підписання угоди,  Ян Томбінські  заявив, що такої небезпеки не бачить. «Причин для зриву підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС немає, тим більше після того, як уряд ухвалив проект цього документа одноголосно», — зазначив дипломат. Та нагадав:  потрібно щоденно наполегливо працювати, щоб позитивний сценарій здійснювався.

— Я впевнений, що Вільнюський саміт буде нашим спільним успіхом — не тільки України і країн ЄС, а спільним успіхом усіх українських громадян і громадян Євросоюзу, — підсумував  він.

У свою чергу міністр закордонних справ Леонід Кожара  наголосив, що  угода про Асоціацію — вагомий зовнішньополітичний здобуток України. Вона створить  принципово нові  умови для розвитку  нашої країни.   І якщо у відносинах Україна — ЄС більш-менш усе ясно, то сьогодні дискусія перемістилася в іншу площину. Євроінтеграція  більше стає питанням внутрішньополітичним і багато в чому штучним. Теза, що угода з ЄС спрямована проти співпраці з іншими об’єднаннями, передовсім з Митним союзом,  надумана.

Серед питань, переговори щодо яких поки що не завершені, залишається зокрема питання  тимчасового за»стосування  окремих положень угоди про вільну торгівлю з ЄС. Як відомо, ті положення, які перебувають  безпосередньо у віданні спільних інституцій об’єднання, не потребують ратифікації кожною країною членом Євросоюзу. Отже, можуть почати діяти значно швидше. Та інтереси українських виробників все одно буде враховано. Йдеться серед іншого про автомобілебудування,  аг»рарний сектор тощо.

Міністр також повідомив, що  виконання передбаченого розглянутим на урядовому засіданні  планом  заходів на виконання Концепції з  реалізації державної політики у сфері інформування та налагодження комунікації з громадськістю з актуальних питань європейської інтеграції України на період до 2017 року фінансуватиметься з державного бюджету.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua