"Вінничани зберегли давні скарби Поділля"

Олег ЧЕБАН
15 сiчня 2015

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї в межах проекту «Подаруй музею експонат» відбулася акція «Давні скарби Поділля», у результаті якої заклад поповнився цінними експонатами. Так, з ініціативи археолога та історика Максима Левади та за активної участі Володимира Козюка і спонсорської підтримки Володимира Продивуса для розширення археологічної колекції музею протягом певного часу на інтернет-аукціонах було відстежено і придбано 1317 предметів від ІІ до ХVІІІ століття.

Тож завдяки акції вдалося зберегти у державній власності частину раритетів, а також привернути увагу громадськості до гострого питання збереження національної археологічної спадщини України. Змінити ставлення суспільства до такого явища, як чорна археологія, організатори сподіваються проведенням виставки «Давні скарби Поділля», яку експонують у малому виставковому залі музею.

Значна кількість експонатів виставки презентує черняхівську культуру (ІІІ—ІV ст. н. е.), яка є одним з найцікавіших поліетнічних об’єднань, що колись існували на території краю. В експозиції цієї доби зокрема представлено поширені тоді різноманітні за формою прикраси-фібули (ними скріплювали окремі частини одягу), які здебільшого  виготовляли з бронзи, інколи — з дорогоцінних металів.

В експозиції про Київську Русь виставлено озброєння давньоруського воїна Х—ХІ століття:  вістря стріл, дротики, наконечники списів, сокиру. Тут особливий інтерес викликають підвіски-амулети, які пов’язані із заклинальною язичницькою магією. Складаються вони з гребінців, мініатюрних сокир, дзвіночків, гачечків, що кріпились до основи у формі «лунниці».

Період ХVІІ—ХVІІІ століття представлений козацькими люльками, натільними хрестами та залізними сокирами. Також експонується колекція кам’яних та залізних сокир від доби бронзи до ХVІІІ століття.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua