"Вінниця отримала європейську відзнаку"

Олег ЧЕБАН
14 травня 2015

Приємну звістку отримали подоляни: Вінниця успішно пройшла сертифікацію за системою «Європейська енергетична відзнака» й стала першим містом в Україні, яке здобуло таке визнання. Відзнаку вручать у червні цього року, коли у місті проходитиме європейський тиждень сталої енергетики.

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) була започаткована Швейцарською Конфедерацією у 1988 році й нині — це міжнародний інструмент підтримки міст, спрямованих на стійку енергетичну політику та розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів і збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі. Зі слів керівника форуму ЄЕВ Корнелії Брандес, відзначені громади є прикладом місцевої енергетичної політики та служать моделями для наслідування.

Роботу щодо цього Вінниця почала у 2011 році з підписанням меморандуму зі Швейцарською Конфедерацією про реалізацію спільного проекту з енергоефективності, яким передбачалася технічна й фінансова підтримки модернізації двох мікрорайонів міста та підвищення інституційної спроможності його основного теплопостачального підприємства КП «Вінницяміськтеплоенерго». Тож спільно з іноземними партнерами вибудували чітку і послідовну систему управління процесами, заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності міста. З початку реалізації проекту за два роки інвестиції в заходи з підвищення енергоефективності міста збільшилися майже вдвічі й вже минулого року становили понад 23 мільйони гривень.

Підготовка до отримання ЄЕВ допомогла на організаційному й практичному рівнях побудувати повноцінну систему енергоменеджменту, а наявність відзнаки сприятиме залученню коштів донорів. «Європейська відзнака — це свідчення того, що місто бере на себе зобов’язання бути енергоефективним і вже нині досягнуло певних результатів, які оцінені за спеціальною технологією фахівцями Міжнародного офісу ЄЕВ, — сказав заступник міського голови Ігор Корольчук. — Та це лише початок нашої роботи з енергоефективності, і тепер щочотири роки маємо підтверджувати, що місто гідне відзнаки».

А Вінниччина уже кілька років поспіль займає перші місця в Україні в енергозбереженні й енергоефективності. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua