"Вінниця визначила стратегію розвитку міста до 2020 року"

Олег ЧЕБАН
12 вересня 2013

Завдання, які поставили для себе вінничани, чіткі і зрозумілі. Основні такі: місто сильної та активної громади; сучасне — з якісною інфраструктурою; цікаве й інноваційне; з високими соціальними стандартами; енергійне, яке динамічно розвивається, забезпечуючи економічний розквіт. А все разом є метою, до якої Вінниця ітиме: стати містом привітних та усміхнених людей.

Зауважимо, що під час розроблення базового документа міська влада врахувала пропозиції городян та експертів міжнародних інституцій. Було проведено велику аналітичну роботу й визначено основні проблемні питання, а також позитив, на який можна опиратися.

Майже 37 тисяч вінничан сьогодні займаються власною справою. Фото з сайту photo.i.ua

Зі слів заступника міського голови Валерія Коровія, обсяги продажу продукції промисловості міста за останні сім років зросли у 5 разів. Це пов’язано з відновленням роботи та модернізацією великих підприємств. Водночас, є проблеми щодо роботи легкої промисловості та будівельної інфраструктури. Загальна кількість діючих суб’єктів господарювання за цей час зросла на 23%. Майже 37 тисяч вінничан сьогодні займаються власною справою. «Ми маємо позитивну тенденцію зростання єдиного податку протягом двох останніх років як якісного показника, який формує бюджет розвитку, — зазначив він. — Якщо, наприклад, 2006 року єдиний податок із суб’єктів малого бізнесу становив 12 мільйонів гривень, то за результатами цього року очікуємо його зростання до 100 мільйонів». У кілька разів збільшилися надходження від плати за землю та від оперування комунальним майном.

Водночас, ситуація на ринку праці залишається непростою, хоча помітна тенденція до скорочення чисельності зайнятих, які перебувають на обліку в службі зайнятості. Не все гаразд з працевлаштуванням молоді та «білих комірців», а тому цей напрямок роботи визначено основним в одному з пріоритетів розвитку.

Місто активно залучає інвестиції. В розвиток інфраструктури за сім років спрямовано 1,4 мільярда гривень, з яких майже половина — небюджетні кошти, залучені на безповоротній основі.

Тож з огляду на реальний стан справ вибудувано стратегію розвитку, яку на сесії міської ради депутати підтримали одноголосно. «В житті міста немає дрібниць, але основне в ньому — люди і все, що їх оточує, — зауважив міський голова Володимир Гройсман. — У стратегії виписали чіткий план, що необхідно робити в кожній сфері, щоб досягти успіху. Цей документ є спільним баченням на довгострокову перспективу. Важливо, щоб Вінниця ставала лідером в країні не за рейтингами, а за якістю життя, яку відчувають самі городяни».

Напрацювання обласного центру щодо забезпечення  комфортних умов життя  будуть поширені на регіон у цілому. «Надзвичайно важливо, щоб ті кроки, які сьогодні демонструє міська влада, були зрозумілі для жителів і щоб ми могли той досвід, який сьогодні напрацювали спеціалісти Вінницької міської ради, поширювати на міста обласного значення і послідовно їх розбудовувати», — зазначив голова облдержадміністрації Іван Мовчан.

Принагідно зауважимо: стратегія розвитку міста отримала схвальну оцінку від Цюриха (Швейцарія) та Кельце (Польща), які є давніми друзями та партнерами вінничан. Зокрема іноземні фахівці відзначили європейську орієнтацію Вінниці та її шлях до європейських стандартів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua