"Вирок залишився в силі"

Олена ІВАШКО
26 лютого 2014

У Миколаєві відбувся розгляд апеляційної скарги засуджених за згвалтування і спробу вбивства жительки Врадіївки Ірини Крашкової. Нагадаємо, злочини скоєно торік 26 червня, а 29 листопада колегія суддів Первомайського міськрайонного суду винесла вирок обвинуваченим.

Міліціонери Євген Дрижак та Дмитро Поліщук отримали по 15 років позбавлення волі, таксист Сергій Рабіненко — 11 років, колишній заступник начальника Врадіївського райвідділу міліції Михайло Кудринський — п’ять років. Міліціонери позбулися своїх звань і мають виплатити потерпілій по 100–150 тисяч гривень моральної шкоди. Вирок усім підсудним був пов’язаний із конфіскацією майна.

Як писав «УК», ще в листопаді підсудні не погодилися з вироком, назвавши його надто суворим, а їхні адвокати заявляли про безумовну апеляцію. Потерпіла та її представники не подавали апеляційних скарг, вважаючи покарання адекватним.

Судове засідання щодо апеляційної скарги розпочалося з дебатів, суд на чолі з головуючим Іваном Хомиком вислухав претензії адвокатів та клопотання про перегляд справи. Адвокат Євгена Дрижака Володимир Клименко просив призначити новий розгляд з новим складом суддівської колегії. Адвокат Дмитра Поліщука також клопотав про те, щоб направити справу на новий розгляд. Представник Михайла Кудринського вимагав скасувати рішення суду першої інстанції щодо свого підзахисного. Захисник Сергія Рабіненка просив суд зменшити термін позбавлення волі для свого підзахисного, мотивуючи тим, що хлопець частково визнав провину, надавав посильну допомогу слідству, позитивно характеризується. Підсудні підтримали прохання адвокатів. Усі, окрім Сергія Рабіненка, заявили про свою повну непричетність до злочинів та невинуватість.

У свою чергу прокурор державного обвинувачення в суді Наталя Висоцька попросила суд залишити апеляційні скарги без розгляду. Вона зазначила: «Суд першої інстанції в повному обсязі вивчив справу і виніс законне і об∂рунтоване рішення». З таким самим проханням звернувся до суду адвокат потерпілої Ірини Крашкової Руслан Радецький, назвавши скарги підсудних абсурдними.

Колегія суддів відхилила майже всі клопотання, які подав адвокат Михайла Кудринського. Зокрема ті, що стосувалися викликів до суду семи свідків та про призначення додаткової психолого-психіатричної експертизи Сергієві Рабіненку. Іван Хомик залишив без розгляду звернення 300 жителів Врадіївки, які просили суд «об’єктивно розглянути» справу в інтересах засуджених, і пояснив, що «ми маємо розглядати апеляції об’єктивно». До того ж, звернення було подано у вигляді ксерокопії.

Під час останнього слова засуджені не змінили свого ставлення до справи, казали, що «даний злочин я не скоював», «звинувачення — вигадки Крашкової та прокуратури», «я не боюся правди». Тільки Сергій Рабіненко заявив, що просто хоче, аби щодо нього пом’якшили міру покарання.

У перерві журналістам вдалося поспілкуватися із Є. Дрижаком, який заявив, що не розуміє, за що йому дали 15 років. «Я був на роботі в цей день, — заявляв він, — нікуди не відходив. А Крашкова заробила на цій справі. Про скоєний злочин правду знають тільки Крашкова та Рабіненко».

Мати Дрижака Марія вигукувала в залі суду образи на адресу Ірини та обіцяла помститися за сина.

Ірина Крашкова підтвердила, що постійно чує погрози родичів гвалтівників і припускає, що доведеться звернутися до міліції. Поки що намагається поводитися обережно, з дому виходить тільки у супроводі. Також Ірина розповіла, що очікує на чергову операцію.

У результаті розгляду справи Апеляційний суд Миколаївської області залишив без змін вирок «врадіївським ∂валтівникам», який їм виніс суд першої інстанції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua