"Візит Арсенія Яценеюка до США – це підтримка України, її народу та легітимності нового українського уряду"

12 березня 2014

Український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк сьогодні зустрінеться у Білому домі із президентом Бараком Обамою.

США та Європейський Союз обговорюють можливість запровадження нових санкцій проти Росії, яку вони звинувачують у порушенні територіальної цілісності України.

Вашингтон наголошує, що в той час як Росія посилює контроль над Кримом, у сторін все менше можливостей для дипломатії.

Речник пана Обами сказав, що Арсенія Яценюка запросили в Білий дім, щоб продемонструвати, що США підтримують Україну, її народ та легітимність її нового уряду.

Як очікують, під час зустрічі Барак Обама вчергове закличе Росію вивести свої війська з Криму та вступити в прямий діалог з українською владою, а також підтримає президентські вибори, заплановані на 25 травня.

Американський держсекретар Джон Керрі продовжує розмовляти по телефону із російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, але сторони визнають, що не очікують значного поступу.

Американська адміністрація дала зрозуміти, що якщо запланований на неділю кримський референдум щодо приєднання до Росії відбудеться, то це ускладнить діалог між обома країнами і призведе до нових жорстких санкцій.

Конгрес США - за жорсткі санкції

Напередодні конгрес США сказав, що вимагає негайного виведення російських військ з території України та закликає президента Барака Обаму запровадити жорсткі економічні санкції проти Москви.

Сенат висловив підтримку новій владі України, ухваливши резолюцію з використанням жорстких слів в бік Кремля та закликавши виключити Росію з «Великої вісімки».

Резолюцію, яка не має обов'язкової сили, ухвалили одноголосно. В ній міститься заклик до економічних санкцій, щоб «змусити президента Володимира Путіна вивести свої війська з території України і повернути їх під повний суверенний контроль української влади».

Резолюція також закликала ФІФА переглянути своє рішення щодо проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року у Росії.

Палата представників США також ухвалила резолюцію, в якій вона засудила те, що спікер Джон Бейнер назвав «ворожими актами агресії з боку Росії».

США вкотре наголосили, що Росія порушує міжнародне законодавство в Криму. Кремль твердить, що лише намагається захистити від «націоналістів та радикалів» етнічних росіян та російськомовних громадян в Україні.

Україна просить допомоги

У вівторок парламент України звернувся із заявою до США, Великобританії і Росії як до країн-гарантів територіальної цілісності України, що підписали Будапештський меморандум 1994 року.

У заяві Верховної Ради сказано, що ситуація в Криму продовжує погіршуватися після введення російських військ на півострів.

Враховуючи гарантії, отримані Києвом в обмін на відмову від власної ядерної зброї, Україна наполягає на тому, щоб Лондон і Вашингтон використали дипломатичні, політичні, економічні та військові заходи для забезпечення цілісності держави.

Україна також звернулася до Росії, яка підписала меморандум, з вимогою вивести свої війська з півострова і припинити агресію.

BBC ua 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua