"Візит Меркель до Угорщини: Орбану перепало за «неліберальну демократію» і дружбу з Путіним"

3 лютого 2015

Перший візит Анґели Меркель до Угорщини, відколи крісло прем’єра там посів Віктор Орбан, не обійшовся без скандалів. Канцлер Німеччини розкритикувала останнього за переслідування свобод та підтримку концепції «неліберальної демократії».

Так угорський урядник нещодавно висловився про політичну модель у Росії, Китаї та Сингапурі, заявивши, що вона підходить і Будапешту.

Віктор Орбан, премєр-міністр Угорщини:

«На нашу думку, не кожна демократія обовязково має бути ліберальною. Якщо хтось дотримується протилежної думки, це означає, що для нього певна ідеологія має привілеї. Однак ми таких привілеїв не робимо».

Меркель закликала Орбана зважати на опозицію, громадянське суспільство та медіа.

Анґела Меркель, канцлер Німеччини:

«Наша партія – Християнсько-демократичний союз, який я представляю, обєднав три ідеології – християнсько-соціальну, ліберальну та консервативну. Саме тому це, по-справжньому, народна партія. З огляду на це, для мене слово «неліберальний» не має нічого спільного з демократією».

В ЄС також невдоволені проросійською зовнішньою політикою Будапешта. Зокрема, й тим, що 17 лютого Орбан прийматиме Владіміра Путіна, всупереч рішенню Євросоюзу відмовитися від двосторонніх зустрічей з президентом Росії, ухваленому після анексії Криму.

З Будапешта повідомляє кореспондент euronews:

«Ця площа в неділю ввечері була переповнена протестувальниками у звязку з візитом Анґели Меркель. Вони закликали канцлера Німеччини дотримуватися жорсткої позиції щодо демократичних цінностей Європи».

Акції протесту в Будапешті тривали і в понеділок. Демонстранти прийшли до німецькомовного університету і скандували «Ми належимо до Європи», звинувачуючи Орбана в авторитаризмі.

 

Copyright © 2015 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua