"Визнання здобули сім мистецьких робіт"

12 березня

У день народження Кобзаря в Києві відбулася церемонія нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Цього року нагороди здобули сім мистецьких робіт у п’яти номінаціях. «Щоб людська спільнота стала нацією та державою, в найкращих характерів у країні мають бути такі серця, яким мало жити тільки для себе. Такі серця промовляють до тих, хто поруч. Дбають. Вчать — вчать розуміти. Об’єднують. Захищають. Коли треба, рятують. І в підсумку ми всі впізнаємо одне одного, чуємо одне одного, відчуваємо, що ми українці, українки. І так буде завжди. Завжди буде Україна. Я дякую кожному й кожній, хто живе не тільки для себе, хто дбає про людей і всю нашу державу. Я дякую всім, хто зараз на фронті і з тими, хто на фронті, хто з Україною та береже її й розвиває», — сказав Президент України Володимир Зеленський під час церемонії. 

У категорії театрального мистецтва перемогла вистава Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Конотопська відьма» режисера-постановника Івана Уривського. 

У номінації «Музичне мистецтво» премію отримала співачка Сусана Джамаладінова (Джамала) за альбом кримськотатарської музики «Qirim».   У цій номінації премію також отримала композиторка Кармелла Цепколенко за твори: кантати «Читаючи історію», «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?», дуель-дует №14 та симфонія №5.  

У галузі літератури премію здобули дві поетичні збірки: «[dasein: оборона присутності]», яку створила військовослужбовиця ЗСУ Ярина Чорногуз, і «Закладка», що написав воєнний кореспондент старший лейтенант 59 окремої мотопіхотної бригади Дмитро Лазуткін. За словами Ярини Чорногуз, її книжка написана «на видиху після виконаних завдань». Книжка поезій «Закладка» Дмитра Лазуткіна складається з віршів, написаних до повномасштабного вторгнення. Автор визначає збірку, робота над якою тривала майже три роки, як поетичний репортаж.

У номінації «Візуальне мистецтво» переміг художник Андрій Єрмоленко із серією робіт «Український опір». Ілюстрації автора стали обличчям українців у світі. Саме з ними українці виходили на вулиці міст інших держав та нагадували, що Україна щоденно чинить опір.

У категорії «Публіцистика, журналістика» Шевченківську премію отримали Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василиcа Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування і фільм «20 днів у Маріуполі»), повідомляє МКІП.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua