"Владні зусилля, помножені на громадянську ініціативу"

Лариса ДАЦЮК
26 грудня 2014

Питанням, які стосуються реалізації міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» в Україні», була присвячена зустріч експертів, що зібралися в комунікаційному центрі уряду, із представниками місцевої влади та громадськості Дніпропетровської, Харківської, Одеської та Львівської областей.

Завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів Наталія Окша нагадала, що ця ініціатива спрямована на підвищення рівня відкритості та прозорості у роботі органів виконавчої влади, покращення в реалізації державної політики, впровадження стандартів професійної чесності в державному управлінні.

Україна, яка приєдналася до цієї міжнародної ініціативи 2011 року, вже дечого досягла. За попередній період план заходів було виконано на 60%.  Що стосується завдань на нинішній рік, то його виконають значно більшою мірою. Станеться це передусім завдяки тому, що план обговорювали на місцях і більшу частину пропозицій, які надійшли звідти, було враховано.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Анастасія Красносільська наголосила на заходах, передбачених планом заходів з реалізації ініціатив «Відкритий уряд» для створення умов, що сприяють розвитку громадянського суспільства. Їх кілька, і всі вони стосуються розроблення нових законодавчих актів. Зокрема Мін’юст має завершити зміни до типового положення про громадську раду, до порядку проведення консультацій із громадськістю, до законодавства про благодійні організації та про «єдине вікно», про участь громадських організацій у реалізації державної політики.

— Змін багато, — констатувала експерт, — і вони потребують вашої участі, зворотного зв’язку і консультацій із вами.

Однак діалог із представниками громадських організацій, які долучилися до розмови у форматі відеозв’язку, пішов у трохи іншому напрямку. На місцях більше цікавилися питаннями, які стосуються урядової постанови за №966 про забезпечення участі громадськості  у формуванні та реалізації державної політики. Мовляв, спочатку треба визначити правила гри, а потім за ними грати.

Далеко не всі знають, що таке ініціатива «відкритий уряд». Не у всіх є досвід співпраці з органами влади, а тим більше знання, необхідні для розроблення нормативно-правових та законодавчих актів. Саме тому потрібні своєрідна просвіта активних учасників громадянського суспільства, проведення семінарів, «круглих столів», забезпечення їх методичною літературою. Тільки за таких умов можна сподіватися на плідну співпрацю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua