"Власники депозитів залишаться зі своїми коштами"

Лариса ДАЦЮК
10 лютого 2015

Останнім часом ширяться чутки, що уряд України збирається провести так звану тимчасову націоналізацію вкладів громадян. Вони посилилися після того, як у деяких засобах масової інформації повідомили, що Міністерство фінансів пропонує ухвалити законопроект, який дасть змогу, в разі запровадження воєнного стану або критичної ситуації з виконанням державного бюджету, проводити «тимчасову націоналізацію» вкладів громадян у банках.

Міністерство фінансів поспішило заспокоїти тих, хто тримає свої заощадження у банках, заявивши, що ухвалення таких радикальних і болючих для громадян кроків в Україні не на часі й не планується.

Як повідомили у прес-службі Мінфіну, торік фахівці міністерства працювали над підготовкою проекту закону «Про фінансову систему України в особливий період», про який нині згадують у ЗМІ. Проте рішенням Кабінету Міністрів цей проект було відхилено, і уряд не має наміру повертатися до розгляду відхиленого законопроекту.

Нині економічна ситуація в Україні складна, але керована. Уряд впроваджує структурні реформи, які допоможуть стабілізувати економіку. З-поміж них — кроки щодо розширення податкової бази, боротьба з ухиленням від податків (особливо через офшори та трансфертне ціноутворення), виведення економіки з тіні.

На основі цих реформ, а також чинної програми реформ уряд України завершує переговори з Міжнародним валютним фондом щодо нової середньострокової програми підтримки її економіки. Окрім того, в січні 2015 року уряд Сполучених Штатів Америки оголосив про надання гарантій, необхідних для успішного розміщення за низькими відсотковими ставками українських суверенних облігацій на 2 мільярди доларів США. Додатковий кредит у розмірі 2,2 мільярда євро нашій країні надасть Європейській Союз. Фінансову допомогу на суму 200 мільйонів канадських доларів найближчим часом Україна отримає від Канади; на суму 500 мільйонів євро — від Німеччини та на 300 мільйонів доларів США від Японії.

Таким чином, уряд України не має потреби — і намірів також — запроваджувати будь-які радикальні заходи із залучення коштів, зокрема й такі, про які йдеться у деяких медійних повідомленнях.

Уряд України робить і робитиме все можливе для дотримання безпеки своїх громадян, встановлення миру на території України, якнайшвидшої стабілізації її економіки й банківської системи і повернення до економічного зростання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua