"Воду нагріє сонячний колектор"

Владислав КИРЕЙ
19 липня 2013

ІННОВАЦІЙНІ ЕНЕРГОТЕХНОЛОГІЇ. Уже в серпні цього року в Бирлівській лікарській амбулаторії, що в Драбівському районі на Черкащині, буде встановлено геліосистему — сонячний колектор, який забезпечуватиме заклад гарячою водою цілий рік і майже безплатно. Сама ж амбулаторія, яка обслуговує понад тисячу жителів села, опалюватиметься за допомогою електроакумуляційного котла. Нині тут триває реконструкція системи опалення.

Ще одна новина, як повідомив начальник управління економіки райдержадміністрації Максим Матвійчук, чекає на вихованців та вихователів дитсадка села Погреби. Тут буде встановлено піролізний котел, який надасть можливість економно й ефективно опалювати дитячий заклад. Дрова для нього постачатиме Золотоніський лісгосп із сусіднього району.

Ці заходи здійснюються в рамках реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ». Загальна вартість проектів — понад 500 тисяч гривень, з яких 180 тисяч профінансовано з бюджетів усіх рівнів та за рахунок внесків територіальних громад.

Ще один інноваційний проект за підтримки німецького посольства в Україні реалізують у селі Погреби, де будівлю місцевого фельдшерсько-акушерського пункту утеплюють. Тут буде замінено всю опалювальну систему на ефективнішу.

Загалом же цього року на Черкащині в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»  інноваційні енерготехнології запрацюють на 6 об’єктах, які, окрім Драбівського, розташовані в Звенигородському та Смілянському районах. Вони вже пройшли енергоаудит, мають відповідні паспорти й готуються до проходження експертизи з енергоефективності та експертизи кошторисів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua