"Ворог біля воріт"

Лариса ДАЦЮК
13 березня 2014

Про напружену ситуацію в Україні, пов’язану із вторгненням російських військ до Криму та їх накопиченням на наших кордонах, можна судити і з тієї кількості журналістів, які зібралися в Українському кризовому медіа-центрі, розташованому в тому самому готелі «Україна», де нещодавно діяв передовий госпіталь майданівців. Нині тут ніде яблуку впасти. Англійська, французька, німецька, арабська мови звучать упереміжку з українською і російською. Усі чекають Секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Парубія. 

— Сьогодні на кордоні з Україною, — шокує повідомленням високопосадовець, — перебуває угруповання збройних сил Російської Федерації, яке, включаючи резерви, налічує понад 80 тисяч особового складу, 270 танків, 180 бойових броньованих машин, 380 артсистем, 118 реактивних систем залпового вогню, 140 бойових літаків, 90 ударних вертольотів, 19 бойових кораблів та катерів.

Він також розповів, скільки і яких саме військ супротивника перебувають на північному, східному і південному напрямках, а також на території Придністров’я в безпосередній близькості до нашого кордону. Керівництво сусідньої держави запевняло, що після закінчення військових навчань ці сили відведуть у місця постійної дислокації, однак цього не сталося. Навпаки, військовий потенціал кожного дня накопичується.

— Окрім того, — каже Андрій Парубій, — є всі підстави стверджувати, що в південно-східних областях планувався той самий сценарій, що й у Криму. Тобто захоплення адміністративних будівель із залученням озброєних людей, а потім вимога проведення референдуму щодо відділення від України.

Але за останні дні завдяки злагодженим діям силових, правоохоронних органів, а також місцевої влади ці плани були зірвані. Диверсійні групи затримували на території Донецької, Луганської, а вчора і Херсонської областей. Окрім розвідувальної роботи, вони займалися і підривною, підбурюючи народ до силового спротиву, захоплення адмінбудівель та порушення громадського спокою.

Проникненню небажаних «гостей» на територію України перешкоджають і  прикордонники. Одночасно проводять кілька операцій, спрямованих на недопущення на нашу територію диверсійних груп, різного роду екстремістів як з Росії, так і з Придністров’я.

— Уже 3700 громадян Російської Федерації, стосовно яких виникли обгрунтовані підозри щодо їхніх фактичних намірів, були недопущені на територію України, — констатував Андрій Парубій. — Тридцяти особам заборонили в’їзд до нашої країни. 

Захистити усіх нас від загарбників нині має не лише армія, приведена у повну бойову готовність, а й Національна гвардія. Вже сьогодні за ініціативою РНБО у Верховній Раді мають голосувати про відповідний закон. Понад 40 тисяч добровольців уже зголосилися захищати Батьківщину. За планом часткової мобілізації передбачається  призов до Національної гвардії 20 тисяч добровольців. До них долучаться люди, які  мають спеціальну підготовку, тобто навчаються у військових вишах, на військових кафедрах.

Національна гвардія створюватиметься на базі внутрішніх військ, однак повноваження матиме значно ширші, зауважив Андрій Парубій. Зокрема йдеться про гарантування національної безпеки та захист державних кордонів, припинення терористичної діяльності, нейтралізацію злочинних груп та незаконних військових угруповань.

— Уже сьогодні, — заявив Секретар Нацбезпеки, — для активістів Майдану, в тому числі й Самооборони, розпочинається навчання як один з етапів підготовки до  призову в Національну гвардію. Хочу наголосити, що всі майданівські активісти, які викажуть свою згоду, можуть долучитися до формування Національної гвардії.

До збереження миру, територіальної цілісності та суверенітету можемо долучитися й усі ми, далекі від військової сфери. Адже наша громадянська позиція, яка продемонструє національну єдність громадян України перед лицем зовнішньої загрози, стане істотною перешкодою на шляху ворога.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua