Нещодавно радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив про наміри так званих керівників так званої ДНР друкувати фальшиві гривні. За його словами, терористи почали завозити на Донбас спеціальне обладнання для своїх цілей. Слід сказати, що бойовики й самі заявляли про таке бажання в різні місяці цього року.

Одразу після заяви радника міністра поспішив зробити свою Нацбанк України: «Елементи захисту на гривневих банкнотах дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки — як під час огляду готівки з використанням спецобладнання, так і при уважному візуальному контролі без застосування спецдетекторів. У разі сумніву щодо справжності банкнот громадяни повинні звертатися в будь-який банк для проведення досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку. За результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними».

Отже, пересічним власникам (кому підсунули фальшиву купюру) не слід перейматися тим, що їх після здавання «банкноти» у відповідні органи позбавлять компенсації.

Трохи раніше речник інформаційно-аналітичного центру Ради нацбезпеки та оборони Андрій Лисенко заявив, що фальшивими від бойовиків можуть виявитися не лише гривні, а й долари.

А ось керівник громадської організації «Громадянська ініціатива «Права справа» Дмитро Снігірьов повідомив УНІАН, що члени його команди стали безпосередніми очевидцями того, як у Луганськ було завезено обладнання для друку української національної валюти.

За його словами, тепер очевидно, що взагалі не йдеться про перехід окупованих територій на російські рублі. «Діяльність банків та розрахунки картками на території «ДНР-ЛНР» не можливі, і, відповідно, бойовики друкуватимуть фальшиві гривні під керівництвом російських кураторів з такою метою, щоб вони потрапили на територію України», — вважає він.

Такі можливі дії бойовиків за цілком ймовірного благословення Кремля — для дестабілізації і без того слабкої нині фінансової системи України і її національної валюти — гривні. Тому всі силові та фінансові структури повинні швидко реагувати на такі виклики. 

Олекса ЛУЖНИЙ 
для «Урядового кур’єра»