"Вперед, на полонинське літо!"

Василь БЕДЗІР
24 травня 2013

ПРОВОДИ

За давнім звичаєм у Дубовому проводжали вівчарів на літні пасовища

Щороку о цій порі вівчарів із їхніми отарами проводжають у гори на літні пасовища. У народі за цим днем незвична назва закріпилася — Бика. Хто її вигадав, не пригадають, але відміняти не збираються. Це при тому, що у гори виряджають не тореадорів і биків круторогих, а сумирних овець і кіз.

«Весняний полонинський хід» зібрав у селищі кілька тисяч люду — трудівників із сіл долини річки Тересви, керівників із району та області, гостей із інших регіонів, туристів.

Чисельність поголів’я овець і кіз у районі мало-помалу наближається до тих показників, які були під час радянських колгоспів. Районна отара налічує майже 40 тисяч голів.

Досі єдина в Україні Полонинська управа діє вже 13-й рік. Завдяки «мостам» із громадами, наведеним колишнім її очільником Михайлом Бігунцем, справу якого продовжує Іван Дьолог, вдається повертати до життя занедбані полонини та не втрачати ремесла вівчарів. Із 46 полонин, які є в районі, нині використовують 38, залишаються незадіяними лише важкодоступні.

— Здаємо полонини в оренду по 3,79 гривні за гектар, — сказав голова управи Іван Дьолог. — Це плата за всі три літні місяці. Гірські випаси обходяться орендарям недорого. І тому вівчарі відроджують отари, особливо в селах долини Тересви. На жаль, газди у долині річки Тереблі поки що не виявляють такої активності, а там господарства колись теж мали великі отари.

Полонинська управа Тячівщини фінансується з районного бюджету: у 2013-му для її потреб передбачено 207 тисяч гривень. Утім, Іван Дьолог нарікає, що районні депутати не виділяють коштів для поліпшення інфраструктури полонин. Ще позаторік за кожну прирощену вівцематку виділялися кошти з державного бюджету. То був вагомий стимул планомірно займатися вівчарством, однак державна допомога припинилася.

Призабуті традиції вівчарства, як і поголів’я в колишніх масштабах відновлюються. Щодо сиру, бринзи, вурди та інших продуктів цієї галузі, то попит на них ніколи не зменшувався. Тепер цих продуктів вироблятиметься більше.

…На повну силу попід горами залунали звуки трембіти, які подали сигнал до запалення полонинської ватри. Вона одразу спалахнула яскравим полум’ям, а це добрий знак того, що полонинський сезон буде успішним.

Полонинські «проводи» в Дубовому — це ще й виставки робіт народних умільців, майстер-класи з доїння овець і виготовлення сиру. А як ушкварили троїсті музики і почалися виступи учасників художньої самодіяльності, то свято захопило і закрутило численних гостей. Всі смакували бринзою, сиром та іншими делікатесами, розважалися і бажали вівчарям погожих днів і достатку сил, щоб без утрат повернутися додому.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua