"Вперше шедеври Катерини Білокур покажуть у Мистецькому Арсеналі"

8 червня 2015

Масштабна ретроспектива робіт видатної художниці ХХ сторіччя Катерини Білокур відкриється в Мистецькому Арсеналі.

Про це повідомляє прес-служба музею.

«16 червня в Мистецькому Арсеналі відкриється виставка Катерини Білокур, однієї з найвідоміших і водночас незнаних українських художниць ХХ сторіччя. На безпрецедентній виставці під назвою «Хочу бути художником!» вперше в історії незалежної України в одному проекті буде представлено майже весь творчий доробок Білокур з колекції Музею українського народного декоративного мистецтва, Яготинського історичного та інших провідних українських музеїв. Це близько 100 шедеврів», – зазначається в повідомленні.

У 2015-му виповнюється 115 років з дня народження художниці, творчість якої має глибокий екзистенційний вимір, а біографія – надзвичайно яскрава і актуальна історія про долю геніальної жінки, яка прагнула займатись мистецтвом в українській провінції на тлі тяжких історичних і політичних обставин ХХ сторіччя.

«Хочу бути художником!» – автобіографічна цитата і життєве кредо Білокур. Ця фраза повністю змінила життя молодої жінки, яка пожертвувала своїм особистим щастям заради того, щоб займатись мистецтвом. Людина, яка не отримала навіть початкової освіти і жила у примітивних умовах українського радянського села, Білокур пережила усі найжахливіші сторінки української історії минулого сторіччя: революцію, Голодомор, Другу світову війну, і, попри все, змогла реалізувати свою мрію.

До проекту також увійдуть: відеороботи сучасних українських художниць; спеціальний проект-перформанс режисера Олександра Білозуба «Дві квітки кольору індиго», присвячений перегукам творчості Білокур та мексиканської художниці Фріди Кало; аудіоінсталяція видатної української композиторки, що працює у жанрі електроакустики, Алли Загайкевич; ретроспектива документальних фільмів про життя і творчість Білокур.

Виставка триватиме до 19 липня.

УКРІНФОРМ 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua