"Врятувати режисера Юрова"

Людмила ЯНОВСЬКА
30 травня 2014

Тривога за долю двох киян, уродженця міста Антрацита Луганської області театрального режисера Павла Юрова та художника і артиста Дениса Грищука, котрий родом із Донецька, позавчора привела до Адміністрації Президента України та СБУ кілька десятків громадських активістів. Вони пікетували ці установи, щоб нагадати владі, що не можна зволікати з порятунком цих молодих митців, які ще 25 квітня зникли в Донбасі.

Павло і Денис прибули вранці 25 квітня до Слов’янська, щоб «побачити все своїми очима» для підготовки спектаклю, маючи при собі квитки назад до Києва на 26 квітня. А не повернулися й досі.

Спочатку від сепаратистів, які їх полонили, було підтвердження, що хлопців начебто не б’ють, не катують, годують і планують на когось їх обмінювати. А за словами українського журналіста, репортера польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера, звільненого з полону терористів у Слов’янську 8 травня, він там побачив Павла Юрова зі зламаним носом, а в Дениса Грищука, схоже, зламане ребро.

Під петицією про звільнення театрального режисера і художника підписалися понад 400 діячів театрального мистецтва з України, Польщі, Великої Британії, США, Росії та інших країн світу.

Звільнити з полону Павла Юрова та Дениса Грищука просили і діячі культури Росії.

Але вже минуло понад місяць відтоді, як потрапили в полон на своїй Батьківщині Павло та Денис, а щодо них, за словами громадських активістів, «досі жодної реакції ні влади, ні силових структур не було».

Проте нарешті з’явилася надія: голова СБУ Валентин Наливайченко зустрівся з родичами захоплених і запевнив їх, що буде зроблено все можливе для звільнення Павла Юрова та Дениса Грищука. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua