"Врятуємо унікальну садибу Даховських!"

Владислав КИРЕЙ
19 квiтня 2013

НАБОЛІЛО. «Урядовий кур’єр» уже не вперше порушує тему збереження унікальної ландшафтно-архітектурної пам’ятки в Монастирищенському районі на Черкащині «Садиба Даховських», яка продовжує руйнуватися від недогляду та варварського поводження. Недавно до голови Черкаської  облдержадміністрації Сергія Тулуба з цього приводу звернулася громада району. В листі, підписаному головою села Леськового Анатолієм Гаврилюком, зокрема йдеться про те, що замок, який і досі підпорядковується Міністерству оборони України, на очах руйнується. Майно вивезли, зате залишилися сумні результати недбайливого господарювання. Зберігаючи зовні благородні обриси, замок розвалюється зсередини. Іржа точить металеві перекриття підвалів, протікає бак для води, поглиблюються тріщини.

Шлях до порятунку архітектурної перлини місцеві жителі вбачають у тому, щоб замок передати у власність територіальної громади Леськівської сільської ради. Це дасть можливість, вважають селяни, не лише зберегти пам’ятку, а й відродити туристичний об’єкт шляхом залучення інвестицій. Оскільки ж сьогодні історична пам’ятка, яку  орендує ТОВ «Торгово-промислова компанія «Регіон», закрита для стороннього доступу, місцеві органи влади разом з ентузіастами ніяк не можуть вплинути на збереження будівлі.

Як повідомила прес-служба облдержадміністрації, голова ОДА Сергій Тулуб, реагуючи на занепокоєння громади, звернувся по допомогу до Прем’єр-міністра Миколи Азарова та міністра оборони Павла Лебедєва.

На відновлення садиби потрібні значні кошти, яких немає в місцевій скарбниці. Тож, очевидно, слід було б подумати, як залучити інвестиції для порятунку визначної архітектурної й історичної пам’ятки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua