ПРОЕКТ

У Київському палаці для дітей та юнацтва відбулася презентація Всеукраїнського культурно-освітянського проекту "Всесвітня спадщина в руках молоді". Його ініціював Благодійний фонд "Обдаровані діти - майбутнє України" за підтримки Міністерства культури України.

До проекту залучені асоційовані школи ЮНЕСКО в Україні, переможці Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії та учні-члени київської Малої академії наук із секцій мистецтвознавства, фольклористики, історії та географії, краєзнавства та історії України. Школярі братимуть участь у тематичних семінарах, екскурсіях, виставках, конференціях, а також у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості "Культурна спадщина України очима дітей", що проходитиме у п'яти номінаціях. Після закінчення проекту планується видання унікального українського посібника з охорони національної і всесвітньої культурної та природної спадщини.

- Нині 911 об'єктів входять до списку світової культурної та природної спадщини ЮНЕСКО, чотири з них містяться в нашій країні. Існує проблема низької обізнаності молодого покоління про визначні об'єкти культурної та природної спадщини як України, так і інших держав світу. Причина цього, зокрема, брак інформації та просвітницьких заходів, а також недостатня мотивація молоді до дослідження цих питань. Але ж українцям є чим пишатися. Тож важливо зробити популярною й загальнодоступною інформацію стосовно національної та всесвітньої спадщини, долучити до захисту й збереження цих об'єктів молодих, - так пояснила мету акції голова БФ "Обдаровані діти - майбутнє України" Влада Прокаєва.

Привітальне слово старшокласникам, що беруть участь у цій культурно-освітянській програмі, надіслав міністр культури Михайло Кулиняк. Підтримати організаторів проекту прийшли представники профільного відомства, Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, відомі дипломати, мистецтвознавці й артисти.

- Важливо зберігати культурні та природні надбання світу. Адже те середовище, в якому існує людина, її формує, налаштовує на подальше життя. Програму ЮНЕСКО щодо збереження всесвітньої спадщини підтримують багато країн. Україна не виняток. Ми зобов'язані зберегти для наступних поколінь нашу культурну спадщину. І саме молодь має взяти цю естафету і нести її далі, - зазначив у підсумку Надзвичайний і Повноважний Посол України, завідувач кафедри ЮНЕСКО Дипломатичної академії при МЗС України Юрій Кочубей.