"Вундеркінди проти депутатів"

Світлана ІСАЧЕНКО
12 червня 2013

ШАХИ. У чернівецькій ратуші відбувся сеанс одночасної гри між дорослими і дітьми. Організувала змагання міська федерація за сприяння управління з фізичної культури та спорту Чернівецької міської ради. Дванадцятирічна Ангеліна Демчук та Олексій Білич, якому виповнилося вісім років, змагалися з місцевими посадовцями і депутатами. 

Це було яскраве видовище. Двоє дітлахів змусили капітулювати чиновників та «в суху» розбили депутатський корпус! У дванадцяти партіях було зафіксовано лише дві нічиї, та й ті з милостивої згоди юних геніїв ендшпілю.

— Цим турніром ми хотіли привернути увагу до шахів, які по праву носять титул королівської гри, де в чесному поєдинку все вирішують глибокі знання і витривалість, — зазначає президент «Федерації шахів» Олександр Казимірчук. — Шахи тренують розум, вчать найкращим чеснотам. Переконаний, дітям треба займатися саме  цією грою, а не захоплюватися комп’ютерними баталіями сумнівного гатунку. 

Юна королева шахів чернівчанка Ангеліна Демчук грає не лише майстерно, а й весело. Фото Василя КИЯШКА

За день до цього змагання третьокласник Олексійко Білич в сеансі одночасної гри не залишив жодного шансу на перемогу найкращим шахістам — студентам Чернівецького національного університету. У його спортивному доробку — перший розряд серед дорослих, успішні виступи у двох чемпіонатах України та 12-те місце серед 85 учасників у цьогорічному міжнародному турнірі «Київська весна».

— Два роки тому тато подарував мені комп’ютер і поставив там програму, яка не дозволяла грати в комп’ютерні ігри. Були лише шахи, — розповідає майбутній гросмейстер. — Почав вивчати партії, комбінації, вирішувати завдання. І якось кажу татові: давай зіграємо! Він не повірив, бо я нікому не говорив, що займаюся шахами. Зіграли, я переміг. Хоча батько довго не міг у це повірити. Після цього відвів у шахову школу «Біла тура». Мені подобається, як грають Ананд з Карлсеном. З нетерпінням чекаю їх поєдинку за світову шахову корону. Зараз  я вчу шахам свою молодшу сестру. Їй вже шість років — саме час починати грати.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua