"Як Бадяка-Маняка фестивалив"

Микола ШОТ
9 червня 2015

Діти заслухалися казкою, яку написала й читає тернопільська письменниця Ірина Мацко. Фото автора

Знаєте, хто такий Бадяка-Маняка? У поетеси Неоніли Стефурак, яка, втім, його й вигадала, — це небачений звір, що живе в темному лісі між гір. А відтепер його другою домівкою став Бережанський замок на Тернопільщині. Тут організували дводенний літературний фестиваль для дітей «Бадяка-Маняка». Ініціював його в межах соціокультурного проекту «Вся Україна читає дітям»  Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва.

У такий спосіб організатори вирішили привернути увагу  громади до  виховання в молоді потреби, навичок і культури читання.

Певна річ, такий захід береться й за популяризацію творів сучасних письменників. З Києва, Тернополя, Ужгорода, Івано-Франківська з’їхалися до Бережан автори, щоб розповісти про власну творчість юним читачам.

Галина Малик, скажімо, привезла із Закарпаття щойно видані «Незвичайні пригоди Алі» й стала ознайомлювати з ними хлопчиків і дівчаток просто на одній із галявинок.  Крім казок, у літературному доробку пані Галини  чимало віршів, загадок, дражнилок і мирилок.

За участі Галини Малик на фестивалі втілювали міні-проект «Коло книжки». Його започаткували свого часу львівські пластуни, запозичили тернопільські. Йдеться про живу розмову автора з читачами про те, що сподобалося в  книжці, що зачепило дитячу душу, й навпаки. Як наслідок, навіть ті, хто  не читали такої книжки, зацікавлюються нею. Тернопільська письменниця Ірина Мацко додає, що  на місцевому  каналі  започатковують програму, де знані краяни читатимуть дітям твори сучасних авторів.

До речі, пані Ірина у фестивальному «Сімейному клубі читання» провела майстер-клас для молодших школярів «Рости, моє деревце». Наголос поставила на скрапбукінг «Спогади оживають», отже книгу родового дерева  діти зможуть доповнити-оздобити пам’ятними речами та предметами: листами, світлинами, конвертами, навіть гудзиками, іншим, описати їх значення для сім’ї.

Добрі спомини про фестиваль «Бадяка-Маняка», віриться, також залишаться в пам’яті. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua