"Як боротися з побутовим сепаратизмом"

Микола ПЕТРУШЕНКО
22 квiтня 2015

Ми часто забуваємо, що держава — це кожен із нас, наш світогляд, позиція, вміння відрізняти чорне від білого. Як річка із струмочків, так держава набирається сили і авторитету активністю громадян. І не лише у великих справах. Пішов на мітинг за гроші, піддався чуткам — усе це збитки державі, які обертаються з часом шкодою і для кожного з нас.

В умовах війни таку ситуацію дуже гостро відчули громадські активісти прифронтової зони.

— Страшно, — розповідає керівник Одеського кризового медіа-центру Олена Балаба, — коли в тебе стріляють, а ти не відчуваєш держави. Саме так і було торік в Одесі. І саме тоді громадяни показали, що держава у нас є. А Одеса — Україна. Це дуже важливо, оскільки частина жителів міста вичікує, куди повернеться ситуація, і готові йти за силою, яка переможе. Щоб просвітити їх, ми й започаткували інформаційну боротьбу з побутовим сепаратизмом.

Нині її підтримали об’єднання регіональних медіа-центрів Харкова, Дніпропетровська та Запоріжжя. За майже три тижні проект привернув значну увагу населення та набув розголосу в ЗМІ не лише в Україні, а й за кордоном.

Поширення сепаратизму на сході та на півдні України — це чинник, що провокує створення атмосфери жаху в регіонах. Тому дуже актуальними стають навички з цивільної оборони.

Під час рекламної кампанії активісти нагадують населенню основні принципи поведінки в екстремальних ситуаціях, використовуючи листівки та наклейки на під'їзди. Значну увагу там приділено питанням поводження під час бойових дій, при зустрічі з озброєною людиною, якщо у будинку стався вибух тощо.

Основне послання кампанії звучить так: сепаратизм — це кримінальний злочин. Інформаційні матеріали поширюють у 27 містах.

— Наша мета, — каже співавтор ідеї Аліна Фролова, — привернути увагу до того, що мала дія може спричинити реакцію з фатальним наслідком. Аби цього не сталось,  роз’яснюємо людям, що кожен мусить бути відповідальним за свої вчинки. Ідеологічні противники звинувачують нас у недемократичності. Надумане дорікання. Адже ми закликаємо не карати, а думати, аналізувати, робити правильні висновки на підставі реальних фактів. Спокій у державі буде тоді, коли про нього дбатиме кожен.

Громадський активіст Івета Делікатна зауважує, що кампанія із боротьби з побутовим сепаратизмом спричинила великий, звичайно, негативний резонанс у російських ЗМІ.

— Значить, — робить вона висновок, — поцілили в яблучко.

І ще одне важливе спостереження ініціаторів. У регіонах, де пережили жах війни, цю кампанію сприймають із розумінням і підтримують. Там, як мовиться, люди на собі відчули плоди пасивності й побутового сепаратизму. Чим далі від арени бойових дій, тим прохолодніше сприйняття ініціативи. Доходить навіть до знищення рекламних матеріалів. Значить, доходять висновку активісти, роботи ще  непочатий край. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua