"Як Феміда стає катом"

Лариса ДАЦЮК
11 лютого 2015

Майже два місяці у російській в’язниці голодує українська льотчиця Надія Савченко, яку незаконно затримали і вивезли до Росії ще торік улітку. Стан здоров’я ув’язненої викликає серйозну стурбованість лікарів. Її адвокати не втомлюючись б’ють на сполох. Днями вони подали заяву до Європейського суду з прав людини із проханням терміново вжити «попередніх заходів» для розгляду її справи.

У заяві йдеться про загрозу здоров’ю і життю Надії Савченко. Бранка на знак протесту проти незаконного ув’язнення в Росії та відхилення клопотання адвокатів про припинення кримінального переслідування продовжила голодування. Ні вона сама, ні її захисники оптимізму щодо позитивного розгляду справи не мали. Приміром, адвокат Новиков вважає: політичного рішення щодо Савченко не було, тож Басманний суд, який працює виключно за вказівкою згори, автоматично продовжить арешт.

Однак захисники не опускають рук. Нині у них, окрім імунітету делегата ПАРЄ та вимоги чотирнадцяти міністрів закордонних справ ЄС та французького посла звільнити ув’язнену, є інші варіанти. Вони стосуються застави, домашнього арешту та поручительства. Була підтримка і в самому судовому засіданні: до Москви прибули народні депутати України, мама і сестра Надії. Свідомі росіяни також не байдужі: днями розпочнуть збирати підписи під зверненням до Путіна з вимогою звільнити військовополонену.

Та, вочевидь, на тоталітарний суд має вплив лише сам диктатор. Бо ні аргументованого спростування Надією звинувачення, ні вимог адвокатів щодо відведення судді Артура Карпова, який перебуває в «списку Магнітського» і не може об’єктивно розглядати цю справу, не було почуто. Слідчий заявив, що «причетність Савченко до кримінальних злочинів підтверджується сукупністю зібраних у кримінальній справі доказів». За його словами, ще належить провести експертизи і результати перекласти українською мовою. Оскільки льотчицю звинувачують «у злочині проти інтересів Російської Федерації та її громадян», будь-який інший запобіжний захід не сприятиме якісному та всебічному розслідуванню справи. Крім того, обставини, що стали основою для обрання їй початкового запобіжного заходу, не змінилися і не зникли.

Тож суд вважає, що стан здоров’я бранки, вік і сімейний стан не перешкоджають її триманню в СІЗО до 13 травня. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua