ФАУНА

Облік лісових мешканців схожий на лічилку: раз -косуля, два - куниця, три - куріпка... Далі треба було б згадати про мисливця, котрий причаївся не з рушницею, а з ручкою і блокнотом, та й почав підсумовувати побачене. Але одноосібно з таким завданням не справитися, тож на "паперове полювання" виходять гуртом, ще й вертоліт задіюють.

- Кількість звірів у лісі та їх розміщення визначається багатьма чинниками. І методів обліку існує чимало: як мовиться, різними наземними способами, а також за допомогою аерофотозйомок, - каже заступник начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг. - Звісно, найточніше мешканців наших лісів можна порахувати взимку, коли кожен звір залишає на снігу свій "автограф".

Отже, у мисливських угіддях області цьогоріч рекордсмени з чисельності - зайці, яких понад 42 600 особин, у 5 разів менше козуль і куріпок. Далі йдуть дикі кабани, олені, лосі, куниці, норки, видри, білки, чорні тхори, вовки. Найменше єнотів, рябчиків і рисей.