"Як паломника «лукавий спокусив»"

Євдокія ТЮТЮННИК
21 травня 2013

РЕЛІКВІЇ

Крадія монастирських ікон шукали по всій Україні

Скромний паломник із сусідньої держави кілька місяців жив у Спасо-Преображенському монастирі міста Новгорода-Сіверського на Чернігівщині. Як і належить, молився, працював по господарству разом із місцевими ченцями, розділяв з ними трапезу. Не розділив лише розпачу, викликаного великою втратою, — викраденням нічної пори з Петро-Павлівського храму двох безцінних ікон — Божої Матері та  Георгія Побідоносця — разом із принесеною до них вірянами в дар значною кількістю золотих і срібних коштовних прикрас. Адже вранці чоловік несподівано відбув з монастиря у термінових справах.

Начальник УМВС України в Чернігівській області Олександр Михайлик передав знайдені ікони єпископу Чернігівському і Новгород-Сіверському Амвросію. Фото надане СЗГ УМВС України в Чернігівській області

Засмучені крадіжкою найцінніших реліквій священнослужителі не відразу пов’язали зникнення образів із від’їздом чемного й сумлінного прочанина. Та правоохоронцям зразу стало очевидно, що злочин здійснено людиною, котра добре знала внутрішнє убранство храму й мала вільний доступ до нього. Тому міліціонери оголосили розшук підозрюваного.

«Оперативники карного розшуку райвідділу разом із колегами з обласного апарату УМВС у процесі розшукової роботи опитали понад дві сотні людей, провели подвірні обходи в Новгороді-Сіверському, спілкувалися з пасажирськими перевізниками, персоналом крамниць, комунальними працівниками, — розповів керівник міліції Чернігівщини Олександр Михайлик. — Зрештою, пересування підозрюваного з моменту його виходу за монастирські ворота  відновлено практично по хвилинах».

Крадія знайшли аж у Феодосії. Ікони й коштовності він передбачливо залишив у схованці в м. Фастові Київської області, сподіваючись згодом переправити їх через кордон і вигідно продати. «Лукавий спокусив!» — прокоментував свої дії міліціонерам.

Реліквії правоохоронці передали єпископові Чернігівському і Новгород-Сіверському владиці Амвросію для їх повернення на законне місце — в Петро-Павлівський храм. На Великдень віряни вже зможуть звернутися до своїх святинь зі світлою молитвою.

Вдячний владика Амвросій пообіцяв максимальну підтримку з боку церкви реалізації доброго задуму правоохоронців: спорудити поряд із пам’ятником співробітникам міліції, загиблим при виконанні службових обов’язків, невеликий храм.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua