"Як пам’ятник об’єднав полтавських музейників"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
2 листопада 2013

Завершився  виставковий проект «Історія однієї фотографії». Значна подія в історії  української літературивідбулася 30 серпня (12 вересня за новим стилем) 1903 року. Саме в цей день у Полтаві був відкритий пам’ятник  класику нової української літератури Івану Котляревському. 110 років, що віддаляють нас від цієї знаменної події, лише підтвердили її значущість. Все, що пов’язано зі святом увічнення пам’яті письменника в його рідному місті, викликає жвавий інтерес як у дослідників, так і в широкого загалу.

Подяка газеті «Урядовий кур’єр»  за інформаційну підтримку проекту. Фото автора

Тому автори ретроспективної виставки «Історія однієї фотографії», що прикрасила виставкову залу Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, вирішили ненадовго повернути нашого сучасника в ті далекі дні, відновити хроніку святкування, ознайомити відвідувачів з життям  Полтави початку ХХ століття. Три провідних музеї Полтавщини — краєзнавчий, художній (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка та літературно-меморіальний музей І. П. Котляревського — об’єднали свої зусилля у створенні виставкового проекту. Вибір назви проекту, а до нього також увійшли численні освітні та культурні заходи, був не випадковим. Саме фотографія відомого полтавського фотохудожника Михайла Фріденталя, що зображує момент відкриття пам’ятника І. П. Котляревському в Полтаві, стала домінантою виставки, навколо якої розмістились оригінальні музейні предмети з фондових збірок музеїв. Це картини художників — організаторів та учасників художньої виставки, що відбулась у Полтаві з нагоди знаменної події, скульптурні роботи автора бронзового погруддя письменника відомого митця Леоніда Позена, поштові листівки, вітальні адреси, газета «Полтавський вісник». Неповторну атмосферу епохи передають різьблені меблі, предмети одягу пересічних полтавців, речі побуту. Найкращі з цих ексклюзивних раритетних речей фотографічно відображені у чудовому каталозі виставки.

Створення міжмузейного виставкового проекту «Історія однієї фотографії» до 110-ї річниці відкриття пам’ятника І.П. Котляревському в Полтаві є спробою полтавських музейників долучитися до пошуку  сучасних форм музейної роботи. Його автори впевнені у перевагах спільної праці для популяризації колекційних збірок,  тому сподіваються у подальшому  активніше знайомити охочих з музейною скарбницею Полтавщини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua