"Як працюватиме рубильник?"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
16 грудня 2014

Через брак вугілля антрацитової групи, яке видобувалося на шахтах Донбасу, для роботи теплоелектростанцій (ТЕС), а також через складнощі з газопостачанням, аварійні відключення на АЕС тощо нині енергогенеруючі підприємства не справляються з потребами країни в їхній продукції. У час пік Україні тепер не вистачає близько 2600 МВт електроенергії. Тому, щоб збалансувати енергосистему і компенсувати нестачу потужності, з 1 грудня НЕК «Укренерго» застосовує щоденні аварійні відключення по всіх областях країни.

На Дніпропетровщині, де розміщено багато великих промислових підприємств, їм запропоновано самостійно обмежувати споживання електроенергії — сумарно на 550 МВт. У найнапруженіші години — з 7.00 до 11.00 та з 16.00 до 23.00 — 47 потужних підприємств області лімітуються енергетиками. Якщо обмежень недостатньо, за командою диспетчера ДП «НЕК «Укренерго» застосовують графіки аварійних відключень. Без електрики не залишають школи, лікарні, дитячі садочки, котельні. На підприємства, які мають екологічну броню, електроенергію постачають за необхідним дозволеним мінімумом.

Днями заступник голови — керівник апарату Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан зобов’язав керівників міст і районів повідомляти жителів про графік можливих відключень електроенергії протягом трьох днів. Крім того, протягом цього часу на кожній території мають підписати тристоронній меморандум про співпрацю між керівництвом міста чи району, РЕМ (районні електричні мережі) та ДСНС. Згідно з цим документом, підприємства РЕМ повинні надавати керівництву міст та районів графіки можливих відключень, а співробітники ДСНС мають прорахувати всі можливі ризики та не допустити відключень електроенергії на соціально важливих об’єктах шляхом встановлення генераторів.

«У кожному меморандумі повинен бути вказаний перелік ЗМІ, за допомогою яких жителям території повідомлятимуть про графік можливих відключень. Також ДСНС повинна підготуватися: необхідно розуміти можливу потребу і наявну кількість генераторів, щоб забезпечити електроенергією соціально важливі об’єкти: школи, лікарні, дитячі садки», — підкреслив Геннадій Корбан.

Він також звернувся до жителів та керівників підприємств Дніпропетровщини з проханням заощаджувати електроенергію, адже це може допомогти зменшити кількість аварійних відключень.

У свою чергу в. о. генерального директора ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» Вадим Кухтій наголосив на необхідності тісної співпраці місцевих органів влади та енергопостачальної компанії для відпрацювання механізмів відключень. Він підкреслив, що обленерго необхідно знати про перехід важливих соціальних об’єктів на електричне опалення або їх прив’язку до енергоспоживання промислових підприємств, щоб у разі аварійних відключень ці об’єкти не відключалися.

За словами Вадима Кухтія, графіки аварійних відключень складаються з десяти черг, до того ж перші п’ять застосовуються і до підприємств АПК. А вже з шостої черги — й до населення. У разі неефективності й цих обмежень застосовується спеціальний графік аварійних відключень у три черги. Керівник енергопостачальної компанії звертає увагу на те, що припинення енергопостачання, як у першій, так і в останній ситуації, відбувається за командою Укренерго і не залежить від обленерго. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua