"Як знайшли кошти на енергозбереження"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
9 жовтня 2014

Старовинний Корець, хоч і розташований уздовж третього транс’європейського транспортного коридору йВідтепер, сподіваються люди, навіть морозна зима їх не злякає. Фото з сайту eshopes.com рівновіддалений від Києва та Львова, все ж постійно перебував, як кажуть, на околиці цивілізації. Та нині саме Корецький район упевнено перемістився на перші позиції в обласному рейтингу за комплексом показників розвитку. Та чи не найактуальніший із них нині такий: на початок опалювального сезону в бюджетній сфері району газ замістять місцевими видами палива на… 85%! Де і яку чарівну паличку знайшли небагаті корчани?

— Нею стало наше спільне бажання зіскочити нарешті з газової голки сусіда, — каже голова Корецької райдержадміністрації Михайло Волинець, — підкріплене, звісно ж, цілком приземленою оцінкою ситуації.

Тому тут у найкращому розумінні слова «вгризлися» в пошук найрізноманітніших джерел фінансування новітньої енергетичної «революції». А хто наполегливо стукає, тому, як відомо, відчиняють. Відтак на 2,2 мільйона гривень знайшли інвестора, понад мільйон залучили з районного бюджету, ще півмільйона коштів надійшло з ЄС за трьома проектами ЄС — ПРО ООН… Словом, старалися всі: і сільські ради, й громади: адже, скажімо, програми ЄС — ПРО ООН передбачають і залучення коштів громад.

— Отож, якщо на початок року в цьому далеко не найбагатшому районі газ замістили на 22%, на середину літа — на 55, то до старту опалювального сезону в бюджетних установах замістять 85% дорогого імпортного ресурсу, — каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації Тарас Пустовіт. — Адже частина робіт ще у розпалі. Оскільки вугілля теж дуже дороге, то газ тут замінили виключно місцевими видами палива: торфом, щепою, корою, тирсою, іншими відходами деревини та сільгоспкультур.

— Газові котли, звісно, теж зберігаємо, — додає Михайло Волинець. — Минулої зими при мінус 20 вмикали, до речі, саме їх. Нині ж розуміємо, що газом навряд чи скористаємося. Тому, зібравши всі можливості, використовуємо кожен день і молимося за помірно холодну зиму.

Завдяки встановленню твердопаливних котлів у центральній районній лікарні на рік заміщують майже 150 тисяч кубометрів газу і економлять 45 тисяч гривень, у Корецькій ЗОШ № 3 — майже 70 тисяч кубометрів і економлять 140 тисяч гривень, у школі-садочку села Копитів — майже 25 тисяч кубометрів газу і 65 тисяч гривень. Три енергоефективні проекти ЄС — ПРО ООН впроваджено в школах сіл Харалуг, Морозівка, Великі Межиричі. Нині ж нові котельні встановлюють у Корецькій ЗОШ №1 та дитсадку «Ромашка», в Головницькій ЗОШ та дитсадку, у Веснянській ЗОШ… Тож, окрім газу, в нинішньому опалювальному сезоні очікують ще й заміщення близько 500 тонн вугілля.

До речі, на Рівненщині пропонують максимально відтягнути початок опалювального сезону. Бо, скажімо, торік його розпочали першого жовтня, а вже за кілька днів суттєво потеплішало. Відтак люди просили відімкнути тепло, але технічно це зробити неможливо.

— Отож, щоб при мінус 20 нам не довелося терміново шукати чарівної палички, краще потерпіти восени, — твердо переконаний міський голова Рівного Володимир Хомко. — Скажу більше: якщо рівняни звернуться з такою пропозицією до жителів усієї України, я їх підтримаю. Ми ж бо чітко розуміємо: газу в державі немає. От тільки чи не заполітизують тему перед виборами, як це постійно відбувається в Україні? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua