"Якою буде ціна пігулки?"

Микола ПЕТРУШЕНКО
19 березня 2013

НОВАЦІЇ

Учасники фармринку планують обговорити проект Національної концепції регулювання цін

Нещодавно спалахнув скандал з приводу занадто високої вартості препарату відомого зарубіжного виробника (діюча речовина — ірбесартан) в Україні порівняно з його вартістю в Румунії. В українській упаковці міститься 1 блістер (14 таблеток), а в румунській — 2 блістери (28 таблеток), при цьому їх вартість практично однакова. Але ж не всі наші громадяни мають можливість порівняти ціни на ліки в Україні й за кордоном. Тож як розцінювати цю ситуацію — як поодинокий випадок чи як систему, яка дає змогу виробникам дерти з покупців ліків три шкури?

— Не всі розуміються на ціноутворенні ліків, — заявив директор Державного експертного центру МОЗ Михайло Нестерчук. — На лікарські засоби й вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10% оптово-відпускної ціни та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, зважаючи на закупівельні ціни, що не перевищують такі розміри: до 100 гривень — 25%; від 100 до 300 гривень — 23%; від 300 до 500 гривень — 20%; від 500 до 1000 гривень — 15%; більше 1000 гривень — 10%.

Проте в жоден із цих переліків ірбесартан не включено, тому націнка на нього не регулюється. Втім, нині завершується процедура перереєстрації цього препарату, і згідно із внесеними змінами на ринку України будуть присутні упаковки як з одним блістером, так і з двома. Відповідний зарубіжний лікарський засіб має кілька вітчизняних аналогів, які у порівнянні з ним коштують дешевше.

Як повідомив керівник експертного центру, влада незадоволена підвищенням цін на препарати та вважає недостатніми ті можливості для державного регулювання цін, які є в Україні. Нині триває розробка Національної концепції регулювання цін на лікарські засоби. Зокрема, у цьому документі міститиметься положення щодо запровадження обов’язкового декларування ціни при реєстрації лікарського засобу в нашій країні як для зарубіжних, так і для вітчизняних виробників.

— Ми повинні запроваджувати сучасні європейські механізми регулювання цін, що не дозволили б фармацевтичним компаніям вести себе на ринку так, як їм заманеться, — зазначив Михайло Нестерчук. — Уже через місяць проект Національної концепції регулювання цін на лікарські засоби буде опубліковано на сайті профільного міністерства для громадського обговорення учасниками фармацевтичного ринку.

Найближчим часом делегація МОЗ України їде в Лондон, де нашу державу мають прийняти до міжнародної організації, що займається ціноутворенням ліків. До неї входить 27 країн Європи. Вони, за словами посадовця, позитивно оцінили кроки України щодо зниження цін на препарати для лікування гіпертонії.

Втім, у цій справі варто відзначити ще один аспект. Аби отримати рецепт на пільгові ліки, треба звертатись до лікаря. Тепер люди менше ставлять діагноз самостійно і користуються порадами сусідів, а йдуть за кваліфікованою допомогою до спеціаліста. Без цього, мабуть, на ціну препаратів не вплинути. Та щоб лікар дбав про використання дешевих і ефективних ліків, він не повинен залежати ні від аптекаря, ні від представника зарубіжної фірми. Сьогодні ж, не секрет, саме вони нерідко диктують лікарю, що призначати. Чи врахують це в концепції, що розробляється? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua