"Янукович та сини подали позов до євросуду"

4 серпня 2014

Колишній президент України Янукович, який переховується у Росії, подав позов до Суду Європейського Союзу у Люксембурзі з вимогою визнати незаконним його усунення з посади і скасувати введені проти нього санкції.

Як повідомляє Deutsche Welle, текст позову утікача оприлюднив Офіційний журнал ЄС, передає УКРІНФОРМ.

Янукович вимагає скасувати запроваджені проти нього 5 березня санкції, які передбачають замороження рахунків у банках ЄС. У позові такий захід називають «помстою за відмову екс-президента від європейського курсу України».

Втікач називає замороження рахунків неправомірним, адже «на момент запровадження санкцій проти нього українські правоохоронні органи не вели слідство за підозрою у незаконному відчуженні державних коштів та виведенні їх за кордон». Крім того, Янукович вважає, що блокування його активів є «порушенням права власності, гарантованого Хартією основних прав Європейського Союзу».

Варто відзначити, що колишній глава держави протестує проти того, що у рішенні про санкції його називають «екс-президентом». Виявляється, Янукович досі вважає себе «легітимним» і «демократично обраним» президентом (позов датований 15 травня), а перехідний уряд – «незаконним».

Зазначається, що ідентичні позови подали обидва сини Януковича – Віктор і Олександр.

  Як додає Deutsche Welle, сьогодні Офіційний журнал ЄС оприлюднив і позов Сергія Курченка – наближеного до Януковичів бізнесмена, котрого Генеральна прокуратура України підозрює у відмиванні сотень мільйонів гривень.

Друг «сім'ї» заявляє, що санкції проти нього – незаконні, оскільки на момент їхнього запровадження «не було подано жодного відповідного позову». Бізнесмен, котрий також переховується у Росії, невдоволений підставою, яку ЄС використав для введення санкцій. На його думку, Євросоюз мав спиратися на доведені факти злочинів, а не на відкриту в Україні кримінальну справу.

Крім того, Курченка обурює замороження всіх його євроактивів. Позивач вважає, що ЄС міг блокувати лише ті кошти, які він "буцімто незаконно привласнив".

Нагадаємо, у Суді ЄС також позиваються екс-прем'єр Микола Азаров і його син-депутат Олексій, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син-депутат Артем, брати Клюєви, Андрій Портнов, колишній віце-прем'єр Сергій Арбузов та міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Як повідомив секретаріат євросуду, справи такого змісту зазвичай розглядають кілька років. У Раді ЄС (виступає відповідачем у схожих позовах. – Ред.) додали, що досі скарги проти санкцій не мали успіху. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua