"«Єдине вікно» унеможливлює корупцію"

14 вересня 2013

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

Майже два роки в Міністерстві охорони здоров’я подання документів для отримання ліцензій на ведення медичної практики, атестації лікарів, акредитації медичних установ та державної реєстрації лікарських засобів відбувається за принципом «єдиного вікна». Така система спрощує процедуру надання державних послуг, запобігає можливим проявам корупції, адже унеможливлює особисті контакти між замовниками та посадовцями.

Керівник Центру адміністративних послуг МОЗ «Єдине вікно» Юлія Коляда зазначає: «Ми намагаємося максимально поліпшити інформованість населення щодо порядку, способів та умов отримання послуг у медичній сфері».

Щодня до «Єдиного вікна», де працює лише четверо фахівців, звертаються від 100 до 200 осіб: підприємці, медики, виробники лікарських препаратів. Така продуктивність роботи працівників центру досягається завдяки спеціальній інформаційній системі, що дає змогу оперативно обмінюватися даними в електронному вигляді та збирати і зберігати всю інформацію в єдиному впорядкованому реєстрі.

До прикладу: станом на 1 серпня 2013 року ліцензійна комісія МОЗ видала 1440 ліцензій на медичну практику, 94 ліцензії було переоформлено. Зазвичай розгляд пакета документів триває 10 днів, а про рішення комісії заявника повідомляють листом.

— Іноді документи повертаємо через невідповідність вимогам. У такому разі після усунення недоліків можна подати їх удруге. За потреби додатково до інформації, розміщеної на сайті МОЗ, надаємо роз’яснення. Скажімо, як правильно сплатити держмито або щодо норми закону про порядок отримання ліцензії на ведення медичної практики, — розповіла Юлія Коляда.

Ось один з відгуків, які залишають відвідувачі Центру адміністративних послуг у книзі скарг та пропозицій: «Нам професійно і якісно допомогли підготуватися до акредитації і ліцензування. Так ми заощадили час і запобігли помилкам», — написав головний лікар однієї з жіночих клінік Сергій Дудка.

ДОВІДКА «УК»

«Єдине вікно» МОЗ України надає послуги з:

♦ видачі ліцензій на медичну практику, а також видачі бланків ліцензій;

♦ проведення державної акредитації медичних установ та видачі акредитаційних сертифікатів;

♦ державної реєстрації та перереєстрації внесення змін в реєстраційні документи лікарських засобів;

♦ атестації лікарів (атестаційною комісією МОЗ України) для отримання або підтвердження кваліфікаційних категорій;

♦ реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, а також інші адміністративні послуги.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua