"ЄС готовий асистувати реформам"

14 березня 2014

Обговоренню питань двостороннього співробітництва між Україною та ЄС було присвячено зустріч міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети з головою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінськи.

Європейський дипломат звернув увагу на те, що Євросоюз готовий допомагати Україні. Та щоб таке партнерство принесло найбільшу користь нашій країні у найкоротший термін, необхідно, передусім, налагодити чіткий механізм співпраці. «Ми зустрілися не лише аби привітати Вас і у Вашій особі новий український уряд, а насамперед для того, щоб обговорити ваші подальші кроки, і з’ясувати, чим ми можемо вам допомогти. Адже ми прагнемо створити найефективнішу структуру координації міжнародного асистування. Уся наша допомога залежить від того, наскільки чітко ми зможемо вибудувати діалог і виявити найпроблемніші питання, які потребують поєднання наших зусиль», — сказав на початку зустрічі посол ЄС.

На це Павло Шеремета відреагував словами про те, що новий український уряд отримав великий кредит довіри від народу, а тому не має права на помилки. Всі зусилля керманичів країни спрямовано на системні реформи, зокрема, й економічні. Серед головних пріоритетів у найближчій перспективі — допомога у розмірі три мільярди доларів на 2014 рік, яку готовий надати Світовий банк.

«Днями я був у офісі Світового банку тут, у Києві, і обговорював деталі співпраці. Ми повинні діяти енергійно й усувати або скорочувати формальності швидко», — передає слова керівника відомства прес-служба Мінекономрозвитку.

Другим важливим пріоритетом, за його словами, наразі залишається вільна від корупції, прозора і зрозуміла система державних закупівель. Українські фахівці й міжнародні експерти працювали над новою редакцією у стислі строки, і це питання вже є на порядку денному роботи Кабміну. Наступні кроки стосуються антикорупційної програми, створення нормального конкурентного середовища, сприятливого інвестиційного клімату й дерегуляції.

«Пакет дерегуляційних документів містить близько 20 законів. У нас є дві робочі групи, які працюють над цим питанням. Хочемо зробити базові напрацювання за два тижні», — сказав Павло Шеремета.

Окремо учасники зустрічі зазначили, що Україна і ЄС лише на початку шляху, але позитивним є той факт, що обидві сторони висловили бажання і готовність робити все необхідне для поступового і невідворотного зближення.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua