"ЄС готовий реалізувати другий пакет санкцій проти Росії реалізують"

12 березня 2014

Відсутність прогресу у вирішенні конфлікту в Криму, зокрема щодо створення контактної групи з урегулювання російсько-української кризи, зумовлює перехід до реалізації другого пакету санкцій ЄС щодо Росії. У понеділок, 17 березня, керівники МЗС країн Євросоюзу підготують деталі другої фази санкцій. 

Про це під час спільної прес-конференції у Варшаві заявили голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск і канцлер ФРН Ангела Меркель, передає УКРІНФОРМ.

«Ми (ЄС – ред.) хотіли, щоб запрацювала контактна група (щодо кримської кризи – ред.), але попри спроби її не створено. Тому треба підготувати другу фазу санкцій щодо Росії. Міністри в понеділок займуться особливостями застосування другої фази санкцій», – зазначила Меркель. Вона уточнила, що друга фаза санкцій передбачає відмову у візах окремим групам осіб, а також замороження банківських рахунків осіб, причетних до ескалації конфлікту в Криму.

У свою чергу, Туск наголосив, що потрібно бути готовими до застосування санкцій не лише у короткостроковій перспективі, а навіть у перспективі кількох років. «Ми налаштовуємося не на короткий, а на довший період дії санкцій. Вони відразу можуть здатися не зовсім ефективними, але мають тривати місяці, а якщо треба – то й роки», – наголосив Туск.

Нагадаємо, минулого тижня Євросоюз запровадив проти Росії перший пакет санкцій: зупинив переговори з РФ щодо пом'якшення візового режиму і нового договору про співпрацю. В ЄС наголосили, що це – лише перший із трьох етапів запропонованих санкцій. Другим має стати заморожування активів та візові санкції проти причетних до вторгнення в Україну російських чиновників. Третій етап, який починають розробляти, може передбачати широкий обсяг економічних санкцій, зокрема припинення військової співпраці з РФ. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua