"Євродепутати – проти відмивання грошей а-ля Янукович"

12 березня 2014

Краще боротися з відмиванням грошей має намір Європарламент, який ухвалив у першому читанні відповідний законопроект. Пропонується створити реєстр кінцевих власників компаній і фондів. Про підозрілі операції своїх клієнтів мають повідомляти банки, аудитори, юристи, агенти з торгівлі нерухомості й казино. Особливо прискіпливо дивитимуться, звідки беруть гроші найвищі посадовці, урядовці, депутати й судді.

«Син Януковича, колишнього Президента України, вклав багато грошей у підставні компанії у Нідерландах, і ми про це не знали. Якби був реєстр, то про це було б відомо, і виникло б питання: «Звідки цей чоловік бере всі ці гроші?» – заявила Джудіт Саргентіні, нідерландський євродепутат від «зелених».

Примітно, що євродепутати проголосували за законопроект 11 березня, в 10-ту річницю терактів у Мадриді. Про звязок брудних грошей і тероризму говорить Тімоті Кіркхоуп, британський євродепутат-консерватор:

«Дуже часто значні суми грошей відмивають для того, щоб допомогти великим злочинцям і терористам. І мова не тільки про тих, хто базується в Європі, але й про тих, хто, можливо, хоче ззовні спричинити проблеми для Європи».

За даними ООН, 2009 року у світі було відмито 1.6 трильйона доларів – це становить 2,7% світового ВВП. Торговці наркотиками, фінансові махінатори та фальшивомонетники відмивають гроші ще легше завдяки новим технологіям.

 Copyright © 2014 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua