"Єврогранти для українських підприємців"

Вікторія КОВАЛЬОВА
24 лютого 2015

Майже половину інвестицій Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) спрямовують на підтримку малого та середнього бізнесу. Наразі на ці потреби у портфелі банку зосереджено 1 мільярд євро. Про це на прес-конференції у Києві заявив старший спеціаліст із кредитування відділу кредитних операцій в країнах Східного партнерства, Південного Кавказу та Центральної Азії ЄІБ Лука Понзеліні.

У межах Східного партнерства цього року ЄІБ підтримає три країни: Україну, Молдову та Грузію. Зі слів Луки Понзеліні, за програмою підтримки малого та середнього бізнесу цих країн, передбачається три напрями. Перший — надання позик для мікрофінансування, зокрема для кредитних спілок. Другий — повторення в Україні програми з підтримки садівництва (на кшталт реалізованій минулого року в Молдові для представників сільськогосподарського й продовольчого бізнесів). Третій напрям — залучення до інвестування Європейського інвестиційного фонду, який виділятиме кошти на покриття ризиків середнього й малого бізнесів.

Як уточнив представник відділу інституційного розвитку бізнесу Європейського інвестиційного фонду Іоаніс Цакіріс, цього року Європейський інвестиційний фонд інвестує в Україну 25 мільйонів євро. Ці кошти використають для надання кредитів малому та середньому бізнесу за більш низькими ставками.

Грошову допомогу на розвиток малого та середнього бізнесу України обсягом 1,5 мільйона євро надасть цього року і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). За словами голови регіональної програми ЄБРР з підтримки малого бізнесу в Україні, Молдові та Білорусі Стелли Мельник, середній розмір гранта становить 6,5—7 тисяч євро. Їх планують надати 110 підприємствам.

Головні критерії для отримання грантів: кількість працівників до 250 осіб; діяльність компанії на ринку має становити понад два роки; потрібно, щоб структура її власності була прозорою (понад 50% мають становити резиденти України, що не займають керівних посад в органах держвлади). Показово, що ЄБРР переважно підтримує підприємства, які розташовані не у великих містах, а в регіонах. А це понад 74% усіх затверджених консультаційних проектів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua