"Євроінтеграція: Словаччина не відстає від Європи"

14 вересня 2013

В рамках офіційного візиту до Словаччини міністр закордонних справ, чинний голова ОБСЄ Леонід Кожара провів зустріч із Прем’єр-міністром цієї країни Робертом Фіцо. Сторони обговорили актуальні питання порядку денного, зокрема приділили увагу активізації економічної співпраці, відзначивши позитивні тенденції зростання показників двостороннього товарообігу.

Наголошено на необхідності інтенсифікації співробітництва в енергетичній, транспортній та транскордонній сферах, а також важливості інвестиційної співпраці між Україною та Словаччиною. У цьому контексті Леонід Кожара озвучив запрошення від імені Прем’єр-міністра Миколи Азарова Прем’єр-міністру Словаччини здійснити восени цього року візит в Україну.

Окрему увагу приділено питанню європейської інтеграції України. Роберт Фіцо заявив про підтримку його держави у підписанні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» у листопаді. А вітчизняний урядовець поінформував про ключові реформи, які здійснюються в Україні.

У Словаччині міністр закордонних справ також мав зустріч із заступником голови Національної ради Яном Фігелем. Сторони обговорили стан і перспективи активізації міжпарламентського співробітництва, наголосили на важливості поглиблення політичного діалогу на рівні глав парламентів. Леонід Кожара поінформував Яна Фігеля про створення у Верховній Раді України депутатської групи з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою. Окремо наголосив на важливості подальшого розвитку двосторонньої взаємодії по лінії «груп дружби» Верховної Ради й Національної ради. А Ян Фігель запевнив міністра закордонних справ у підтримці з боку Національної ради Словацької Республіки європейської інтеграції України.

Того ж дня Леонід Кожара провів переговори з міністром закордонних справ і європейських питань Словаччини Мирославом Лайчаком. Колеги відзначили високий рівень політичного діалогу, позитивні тенденції розвитку торговельно-економічної співпраці. Обговорено й перспективи поглиблення двосторонньої співпраці. Окрім цього, на зустрічі відбувся обмін думками щодо актуальних міжнародних питань, взаємодії України та Словаччини у рамках міжнародних організацій.

Він довів до відома словацької сторони, що безумовним пріоритетом нашої держави залишається підписання на Вільнюському саміті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та досягнення прогресу у безвізовому діалозі. Міністр, зокрема, поінформував про внутрішні реформи, які здійснює Україна у зв’язку з підготовкою до підписання документа.

За результатами цих переговорів підписано спільну заяву, в якій наголошується на активній та всебічній підтримці Словацькою Республікою євроінтеграційних прагнень України, повідомляє прес-служба МЗС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua