"Єврокомісія каже «ні» легальним наркотикам"

18 вересня 2013

Активніше боротися з так званими легальними наркотиками пропонує Єврокомісія. Брюссель каже, що психоактивні речовини, які імітують ефект кокаїну або героїну, слід знімати з ринку впродовж 10 місяців після їхнього виявлення – замість нинішніх двох років. Говорить комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінг:

«При виявленні однієї дуже небезпечної речовини ми спочатку маємо її заборонити, а вже потім почати аналізувати, які наслідки вона спричиняє. Отже, спочатку заборонити й проаналізувати, а після того ухвалити остаточне рішення щодо тієї чи іншої речовини».

Нові синтетичні наркотики стають дедалі популярнішими серед молоді: приміром, їх уживали кожен десятий юнак чи дівчина в Польщі, Латвії та Британії. Психоактивні речовини є надзвичайно шкідливими для здоров’я, бувають і смертельні випадки. Водночас їх дуже легко купити – в Інтернеті.

«Нелегальна продукція є нелегальною також і на вебсайті. Тож судові органи й поліція можуть знімати цю продукцію з Інтернету», – каже комісар.

У період з 2009 по 2012 роки кількість психоактивних речовин у Євросоюзі зросла втричі. У 2013 році у країнах ЄС виявляли нову речовину щотижня.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua