"Європа має вшанувати Кобзаря"

19 квiтня 2013

ПОЗИЦІЯ. У ході Х Конференції міністрів культури країн — членів Ради Європи, в якій взяли участь представники 48 країн та міжнародних організацій (зокрема ЮНЕСКО, Євросоюзу, Організації економічного співробітництва та розвитку), міністр культури України Леонід Новохатько  наголосив на важливості об’єднання зусиль у святкуванні ювілеїв видатних діячів національних культур і закликав країни Європи долучитися до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка у 2014 році. Про це керівник Мінкультури повідомив під час брифінгу в Будинку уряду.

«Останні кілька років світова спільнота відзначила цілу низку визначних дат: 200-річчя з дня народження Олександра Пушкіна, Миколи Гоголя, Фредеріка Шопена. Цей рік присвячений 200-літтю Джузеппе Верді. А вже наступного року Україна відзначатиме ювілей національного генія Тараса Шевченка. Це визначна подія не лише для України, адже про масштаб постаті митця свідчить те, що пам’ятники Тарасові Шевченку встановлено у понад 100 країнах, а його ім’я тісно пов’язане з історією та культурою Росії, Казахстану, Польщі, Литви», — зазначив Леонід Новохатько. При цьому він поінформував, що конкретні плани відзначення ювілею обговорено з міністрами культури Росії, Казахстану та Литви.

Як нагадує прес-служба Мінкультури, Президент України звернувся до ООН та ЮНЕСКО із пропозицією внести дату святкування 200-річчя з дня народження Кобзаря в календар ЮНЕСКО на 2014 рік. Це питання розглядатимуть наприкінці квітня цього року. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua