"Європа помолиться за своїх покровителів"

Вікторія ВЛАСЕНКО
1 червня 2013

СПІЛЬНА СПАДЩИНА. Цього року християнський світ відзначає 1150-річчя від дня, коли Кирило та Мефодій, два видатні слов’янські просвітителі,  прибули на землі Моравії (нині це територія сучасних Чехії та Словаччини). На двох високоосвічених братів припав вибір візантійського імператора Михаїла III, коли до нього звернувся моравський князь Ростислав з проханням направити на його землі проповідника церковної мови.  Кирило та Мефодій, які походили з грецьких Салонік, мали укласти азбуку для слов’ян і запровадити на нових землях богослужіння візантійського обряду. Після створення нової алфавітної системи брати переклали слов’янською мовою Євангеліє, «Апостол», «Псалтир» та інші книги Біблії.

Ініціатива провести 18 червня у Страсбурзі богослужіння «За процвітання Європи» на честь двох братів-сподвижників належить Постійним представництвам при Радії Європи Чехії, Словаччини і Святого Престолу, її підтримало також і Представництво України. «Для духовного життя нашої держави, як і для всього слов’янського світу, рівноапостольні Кирило та Мефодій мають особливе значення, передусім як батьки слов’янської писемності, — зазначив у коментарі «УК» Постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький. — Крім того, завдяки їхній праці було закладено підвалини старослов’янської літературної мови». На думку посла Чехії Томаша Бочека, прибуття візантійських просвітителів на Моравські землі мало на той час не лише велике релігійне значення. «Це дало могутній поштовх для подальшого розвитку мистецтва, освіти й культури, — вважає дипломат. — Завдяки діяльності цих видатних особистостей слов’яни  отримали змогу брати участь у формуванні європейської цивілізації». 

Свідченням того, що Кирило та Мефодій зробили неоціненний внесок до духовних скарбниць багатьох народів, є той факт, що обох братів канонізовано як православною, так і католицькою церквою, а 1980 року папа Іоан Павло II проголосив Кирила та Мефодія покровителями Європи.  Про це під час прес-конференції у Страсбурзі розповів Постійний спостерігач Святого Престолу при Раді Європи Альдо Джіордано. Він також запросив  журналістів до каплиці, розташованої у приміщенні Представництва. Одну з її стін прикрашено вітражем, на якому зображено постаті шести святих-покровителів Європи. Серед них Кирило та Мефодій, які тримають у руках старослов’янську азбуку. Погляди та переконання  великих просвітителів, які проповідували рівність народів, закликали пізнати та відкрити ближнього свого, залишаються актуальними і для сучасної Європи. «Щоб продемонструвати свою пошану і вдячність за просвітницьку діяльність Кирила та Мефодія, які є батьками-засновниками культур багатьох європейських націй, ми вирішили відсвяткувати цю одну з найважливіших дат в історії нашого континенту в дусі братерства та єднання», — сказав Альдо Джіордано.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua