"Європа протидіє катаклізмам"

Вікторія КОВАЛЬОВА
27 червня 2014

Постійно діючу Робочу групу з аудиту коштів, виділених на запобігання та ліквідацію наслідків катастроф (Робоча група) в Європейській організації вищих органів фінансового контролю (EUROSAI) очолила Рахункова палата України. До цього вона керувала спеціальною групою EUROSAI з цих питань, мандат якої завершується цього року. Тому спецгрупу трансформували у постійно діючу робочу. Таке рішення нещодавно прийняв ІХ конгрес EUROSAI, який відбувся в Гаазі (Королівство Нідерланди), про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Під час конгресу голова Рахункової палати Роман Магута представив звіт очолюваної Рахунковою палатою цієї спеціальної групи EUROSAI про виконану роботу за 2011—2014 рр. За його словами, в рамках діяльності спецгрупи впродовж цих років аудитори України спільно з колегами з Польщі, Угорщини, Білорусі, Словаччини проаналізували проблеми Чорнобильської АЕС, здійснили експертизу питань, пов’язаних із протипаводковими заходами. Результати аудиту направлено урядам країн-учасниць для вжиття відповідних заходів щодо ліквідації існуючих ризиків.

У прес-службі підкреслюють, що прийняте конгресом рішення — це висока оцінка діяльності аудиторів Рахункової палати, які впродовж останніх років надзвичайно активно та професійно опікуються проблемами запобігання та ліквідації стихійного лиха. Як повідомлено на сайті Рахункової палати України, у числі очікуваних результатів діяльності спецгрупи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на запобігання та ліквідацію наслідків катастроф, зокрема ведення бази даних аудиторів природних та техногенних катастроф у Європі та доробка і затвердження Рекомендацій кращої практики проведення аудитів коштів, виділених на запобігання та ліквідацію наслідків катастроф.

ДОВІДКА «УК» 

Європейську організацію вищих органів фінансового контролю (EUROSAI) створено в 1990 році як одну з регіональних груп Міжнародної організації вищих органів фінансового контролю (INTOSAI). Ідея створення цих організацій полягала в об’єднанні незалежних, або незалежних від урядів, державних інституцій, які законодавчо наділені правом контролю за ефективним витрачанням державних коштів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua