"Європарламент закликав Росію вивести війська з України"

Вікторія ВЛАСЕНКО
19 вересня 2014

Резолюцію «Поточна ситуація в Україні та стан відносин ЄС — Росія» євродепутати ухвалили вчора у Страсбурзі. Головуючий на сесії ЄП призначив голосування за українську резолюцію шляхом піднімання рук. Таку процедуру обирають тоді, коли результати ні в кого не викликають сумнівів.

«Європарламент рішуче засуджує РФ за ведення неоголошеної гібридної війни проти України з використанням регулярних військ і підтримки незаконних збройних угруповань, — ідеться у тексті документа. — Європарламент закликає Росію негайно вивести всі свої збройні сили з території України, припинити надсилати найманців та зброю на схід України, покласти край прямій і опосередковані підтримці діям сепаратистів на українській землі».

Текст резолюції засвідчив, що російська пропаганда не має особливого впливу на європейських законотворців і вони чудово обізнані з усіма тонкощами військового конфлікту на Донбасі та ситуацією в окупованому Росією Криму.

Євродепутати висловили занепокоєння з приводу того, що режим припинення вогню на Донбасі «використовують російські війська для перегрупування з метою продовження агресії і створення сухопутного коридору до Криму та Придністров’я». Вони також закликали Єврокомісію підсилити моніторингову місію ОБСЄ на експертному та матеріальному рівні, щоб вона «без зволікань могла виконувати своє завдання з моніторингу ділянок українсько-російського кордону, які контролюють сепаратисти». Депутати позитивно оцінили закони про особливий статус деяких територій в Луганській та Донецькій областях, бо вони «роблять важливий внесок для реалізації мирного плану Президента Порошенка».

ЄП закликав уряди країн-членів ЄС не розглядати питання скасування санкцій проти Москви доти, доки «Росія не виведе свої війська з території України, не припинить збройну підтримку терористів і не почне дотримуватися режиму припинення вогню». Європарламент запропонував також Єврокомісії «подумати над тим, щоб виключити Росію з проектів співпраці щодо мирного використання атома та з системи Swift» (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів), а також скасувати «всі заплановані угоди з РФ у сфері енергетики, включно з проектом «Південний потік».

У резолюції Європарламент звертається до Єврокомісії із закликом якнайшвидше реалізувати запровадження безвізового режиму з Україною. Поки що ЄП радить «негайно тимчасово започаткувати дуже просту і недорогу візову процедуру з Україною».

Наприкінці тексту євродепутати наголошують, що ратифікація Угоди про асоціацію з Україною — не кінцева мета відносин Києва і Брюсселя. «Україна, як і всі інші європейські держави, що дотримуються принципів демократії, поважають фундаментальні свободи і права громадян, може мати європейську перспективу і подати заявку на членство», — йдеться у резолюції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua