" Європейці діляться досвідом з управління землями та планування землекористування"

16 грудня 2014

Позиція Мінагрополітики — продовження мораторію на продаж землі. Крім того, міністерство проти будь-яких змін у системі оподаткування аграріїв. А ще слід ввести довготермінову оренду землі. Про це заявляв заступник міністра агрополітики Андрій Дикун. Він виступає за оренду землі на термін не менш як 10 років. І додає, що це необхідно зробити, враховуючи термін повернення інвестицій в орендовану землю.

І нині українські фахівці переймають досвід Євросоюзу з управління землями та планування землекористування. Як заробити гроші на здачі в оренду? Про це дізнавалися українці під час тижневого навчального курсу в столиці «Управління землями, у тому числі державної власності, та планування землекористування» в межах проекту Твіннінг, повідомляє прес-служба Держземагентства України.

На заняттях керівник групи з продажу та оренди Товариства з управління та реалізації земель (BVVG) Єва Хельрігель розповіла українським колегам, що після об’єднання східної та західної Німеччини федеральний уряд обрав шлях довготермінової оренди земель державної власності замість поспішного їх продажу. До плюсів такого підходу експерт ЄС зараховує: забезпечення можливості для дрібних фермерів використати капітал на споруди та техніку, накопичуючи його для придбання земель. На переконання Єви Хельрігель, очевидною перевагою такого шляху реформування сфери земельних відносин є консолідація аграрної та виробничої структури відповідно до фахових знань фермерів, а не з огляду на фінансову потужність сільгосптоваровиробника, що дає змогу уникнути непередбачуваних цінових коливань на ринку землі.

— У Німеччині єдиним мінусом запровадження такої системи роботи були значні витрати на довготривалу діяльність Товариства з реалізації та управління державних сільськогосподарських земель, які, однак, повністю окупуються, — констатувала Єва Хельрігель.

На сьогодні відділ BVVG опікується 16 000 га сільськогосподарських, лісогосподарських та інших земель на території трьох округів поблизу Берліна. За рік такий відділ має дати прибутку не менш ніж 20 мільйонів євро  від сплати оренди і від продажу земель державної власності. За останні сім років цей відділ BVVG жодного разу не зривав плану надходжень.

Наступні навчання проводитимуть голландські тренери — фахівці з кадастрових питань та планування землекористування.

Відділ економіки та державного управління «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua