"Європейські квоти вибирають активніше"

Галина РАДІОНОВА
5 серпня 2014

Європейці вже оцінили українські продукти і за деякими групами товарів станом на 1 серпня викупили обсяги, дозволені для безмитного продажу в рамках автономних торгових преференцій ЄС. Про це «УК» повідомив директор ІК «ПроАгро» Микола Верницький. За його словами, європейцям «посмакували» українські соки і кукурудза. Вони уже скупили 10 і 400 тисяч тонн відповідно, вибравши квоти на 100%. Медову квоту було збільшено до 5 тисяч тонн, але її повністю виберуть ще до початку осені, переконаний експерт.

Щодо іншої продукції, то нещодавно європейські квоти також було збільшено на пшеницю, ячмінь і кукурудзу — на 40,5, 10 і 30 тисяч тонн відповідно. За даними Єврокомісії, за ними квоту вибрано на 39,70% з 950 тисяч тонн, виділених загалом, 4,7% із 250 тисяч тонн і відповідно.

Експерт зауважив, що отримання ліцензій на ввезення до ЄС українських зернових у рамках безмитних квот найближчим часом помітно прискориться. Це пов’язано з введенням Єврокомісією в середині липня 2014 року мит на імпорт пшениці, ячменю та кукурудзи на обсяги, понад виділені Україні квоти, у розмірі 95, 93 і 94 євро за тонну.

Додаткові квоти також було видано на ввезення до ЄС українських круп і висівок — за цими групами товарів вони вже заповнені на 20% і 7,7% відповідно. Серед інших товарів, на які отримано квоти, — томати, приготовані та консервовані, та інші цукри (глюкоза, фруктоза тощо). За 15 товарними позиціями отримання безмитних квот ще не починалося. Зокрема, це гриби, приготовані або консервовані (0,5 тисячі тонн, кукурудза солодка (1,5 тисячі тонн), баранина (1,5 тисячі тонн), спирти (27 тисяч тонн), солод і пшеничний глютен (7 тисяч тонн), масло, згущене молоко, вершки, йогурт, кефір та інші молочні продукти (2 тисячі тонн), тютюнові вироби (2,5 тисячі тонн), часник (0,5 тисячі тонн) тощо.

Щодо м’яса і м’ясних продуктів, то Єврокомісія не надає даних про обсяги отриманих квот, зауважив Микола Верницький. Він також нагадав, що безмитні квоти, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, діятимуть до 1 листопада 2014 року і видаються за принципом «перший прийшов — перший обслуговується». Їх одержувачі — європейські компанії-покупці. Після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС квоти діятимуть на постійній основі з можливістю подальшого їх збільшення. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua